Heie Treier: hävitamine jumala nimel

, kunstiteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Islamiäärmuslased hävitavad sajandeid vanu kunstivarasid. Kunstiteoseid ja raamatukogusid on võimu ja kontrolli saavutamise nimel hävitatud varemgi. Kuidas ravida veel miljoneid inimhingi ja paljusid rahvaid, kellelt on võetud suur osa nende materiaalsest kultuurist, mälust ja ajaloost? 

Selle aasta märtsi alguses jõudsid maailma avalikkuse ette sõnatuks tegevad videokaadrid, millel islamiäärmuslased (ehk ISIS) hävitamas sajandeid vanu muuseumi kunstivarasid, käes kirkad, massiivsed haamrid, elektripuurid. Nagu oleks filmitud reaalset stseeni keskajast. Eriti kummastav oli vaadata meeste tegutsemist hiigelsuurte tiivuliste viiejalgsete lõvifiguuridega, mida sai õpitud teismelisena kooli kunstiajaloo tunnis, tegemist on maailmakultuuri pärandiga, mis kuulub kõige esmasemasse lääne kunstiajaloo narratiivi.

Kui varasematel aastatel jõudsid teated pärandi hävitamisest avalikkuse ette ajaleheuudiste kaudu, siis nüüd on haavale soola raputamiseks filmitud kõik videosse, visualiseeritud taustamuusikaga, nagu oleks kõik vaid meelelahutus. Kunstiajaloolasena tunned täielikku abitust. Halb unenägu või? Ei kujuta ette, mis tunded valdavad kohalikke iraaklasi, kelle ajaloomälu kustutatakse, samuti rahvusvahelisi vastava ajalooperioodi uurijaid, antropolooge, arheolooge, kunstiteadlasi, muuseumitöötajaid...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles