Lugeja kiri: «Kännukuke kool»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõepoolest, selline tore nimi oli Tallinna 37. keskkoolil, mis loodi 1967. aastal ja suleti igaveseks 2014. aastal. Olin selle kooliga seotud esimesed 17 aastat, siis tuli pensioniiga ja toona ei lubatud enam tööd teha. Nüüd kohtusime vanade kolleegidega ja otsustasime kooli ajalugu jäädvustada, sest see oli omal ajal väga tugev õppeasutus.

Kool alustas tööd direktor Arvo Heiningu käe all. Pärast teda oli väga pikka aega direktoriks Thea-Mai Voit. Seejärel Rein Almet ja siis Sirje Sepp. Õppealajuhatajatena tegutsesid Ira Kallasvee, Ilse Kotkas, Urve-Liis Valdma, Tiia Lehes, Tiia Tõnus ja Silme Gutman.

Ühtseks kollektiiviks kujunes kool direktor Voidi käe all. Algas õppekabinettide loomise aeg. Töötati suure innuga, et oleks hea lapsi õpetada. Paljud õppekabinetid jõudsid vabariigi tasemeni – vene keele õpetaja Juta Veisseriku, saksa keele õpetaja Daisy Lepalehe jt. Paljud õpetajad olid ka linna ainesektsioonide juhatajad, näiteks õpetajad Evi Viira, Rein Vaher, Vanda Orav ja paljud teised.

Kooli tugevust näitas seegi, et nii Tartu Ülikool kui ka Tallinna Pedagoogiline Instituut kasutasid 37. keskkooli niinimetatud baaskoolina, kus tulevased pedagoogid said väga hea praktika.

Koolil oli väga palju toredaid ettevõtmisi ja traditsioone. Ka igal klassil olid omad traditsioonid. Kool oli tuntud oma spordi- ja muusikaklasside poolest ning lastekoor Ellerhein sai siit pidevalt järelkasvu. Osa võeti vabariiklikest olümpiaadidest. Eriti tugevad oldi matemaatikas ja füüsikas, kust toodi mitu esikohta. Suur tänu õpetajatele Tuisk, Masing, Põlluveer jt.

Koolist on sirgunud väga palju toredaid ja töökaid inimesi, keda tänapäeval võib kohata pea kõigis eluvaldkondades. Nimetame mõned: Priit Hõbemägi, Igor Rõtov, Jaanus Nõgisto, Sulev Keedus, Indrek Oro, Henry Laks, Elmo Nüganen, Indrek Saul, Urmas Viik, Urmas Reinsalu, Loone Ots, Valdo Kalm, Rainer Nõlvak, Arne Lauri, Eha Võrk, Krista Lensin ja palju, palju teisi.

Aga nüüd üleskutse kõigile vilistlastele ja endistele õpetajatele: pange kirja oma mälestusi kooliajast, sest nii kestavad need mälestused igipõliselt pedagoogika ajaloos.

Oma mälestused saatke aadressil: Raekoja plats 14, Tallinn märgusõnaga «Härmalõng» (kontaktisik Vanda Orav) või e-posti aadressil Tallinna37kk@gmail.com.

Vanda Orav

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles