Postimees 1911. aastal: viis minutit, mis abielus tähtsad on

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viis minutit, mis abielus tähtsad on.

Viie minuti jooksul hävineb rohkem noori abielusid, kui muidu 23 tunni ja 55 minuti jooksul! Nii ütleb üks põhjamaa tark arst ja inimesetundja, ja tema otsust-andvate minutite õpetust uurivad nüüd paljud Skandinavia naesed.

Otsust-andev aeg on, kui mees lõuna ajal või õhtul väsinult töölt koju tuleb. Iga noorik näeb seda varsti, et kui armas ja hää ta meed muidu ka on, ta töölt tulles ometi sagedasti paha nägu on ja kergesti ärevusesse sattub. See lahkuseta olek teeb nooriku, kes inimesi ei tunne, pahaseks. Tema loodab, et mees rõõmus on, nii pea kui teda näeb, aga selle asemel teretab koju-tuleja lühidalt ja tusaselt. Ei suuda ennast naene nüüd valitseda ja vastab lahkuseta oleku pääle kurjusega, siis on rahu seks korraks rikutud. Noorik on mõne aja pahane; ta arvab, et mees teda enam ei armasta ja on «hirmus õnnetu». Selle järel tulevad pisarate valamised, kibedad etteheited ühelt- ja teravad tagasilükkamised teiselt-poolt. Viimaks teeb pahane mees, nagu kõik mehed, kellest aru ei ole saadud: ta läheb joomasõprade seltsi. Lugema arv noori abielusid läheb seda kalju vastu puruks; viis minutit mehe kojutulemise järel on suuremale jaole noorikutele tuleprooviks. Kui nad selle õnnelikult läbi teevad, siis võivad nad kaunis kindlasti kestva õnneliku abielu pääle loota.

14.04.1911

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles