Sirje Puura: koolipäeva lühendamine oleks oluline samm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koolipäeva lühendamine oleks oluline samm, kuid seda ei tohiks kindlasti teha suvevaheaja arvelt, kirjutab Hispaanias elav pensionär Sirje Puura Postimehe arvamusportaalis.

Lapsed on igalpool lapsed ja õppima peavad kõik. Suheldes eesti tuttavatega , kelle lapsed veel koolis käivad, on jäänud kõlama selline arvamus, et lapsed on hommikul unised ega taha kuidagi tõusta, sest kooli algus on liiga vara. Mul on neli lapselast vanustes 16, 12, 8 ja 5. Kõik nad käivad siin riiklikus koolis. Ka noorim, viieaastane, käib juba teist aastat eelkoolis, mis asub suuremate lastega ühes hoones.

Koolipäev algab esimese kuni kuuenda klassi (loomulikult ka eelkool) õpilastele kell 9 hommikul ja lõpeb kell 14.00. Seega on koolipäeva pikkus viis tundi. Kuidas seda saavutatakse?

Eksisteerib ainult üks vahetund, see on pooletunnine söögipaus, mis toimub õues. Tunnid toimuvad üksteise järel. Näiteks esimene tund on matemaatika ning kui see 45 minutit hiljem lõpeb, tuleb kohe klassi uue aine õpetaja jne. Kella 12ks on neli koolitundi toimunud ja siis ongi vahetund. Peale seda on veel kaks õppetundi ja koolipäev ongi läbi. Algul oli selline süsteem ehmatav, nüüdseks igati normaale. Lapsed on rahul ja vanemad ka.

Vanema lapse koolipäev algab sama süsteemi järgi kell 8.15 ja lõpeb 14.45. Kooli algus sügisel on kusagil septembri keskel või natuke varem ning lõpp 23. juunil. Saan aru, et artiklis (Hanneli Rudi: mõttetu ettepanek – toim) oli mõeldud üldse koolivaheaegu, mitte vahetunde, aga päeva lühendmine oleks ka väga oluline samm.

Eestis on suveaeg ainult kolm kuud, kui sedagi. Mingil juhul ei tohiks suve arvelt võtta lastelt puhkust ära. Algkooli laste koolipäev võiks ikka ka alata kell 9 ja kuna lastel on ka õigus sõna sekka öelda, siis võiks neile korraldada ka küsitluse, kas nad oleks nõus ühe vahetunniga koolipäeva mööda saatma. Võiks lubada katse korras igal koolil seda ka proovida. Miks lugeda lehest, kuidas suured inimesed arutlevad kooli teemal, nemad ju koolis ei käi?! Las otsuse teevad lapsed!!

Mina soovitan küll lubada lastel see järgi proovida näiteks nädal aega. Eestis nüüd uus haridusminister, paras aeg kaeda, mis mees ta on ministrina. Kas toetab lapsi ja nende otsuseid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles