PÄEVAINTERVJUU: miks on naiste osakaal uues valitsuses nii väike?

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poliitikauuringute keskuse Praxis juht Annika Uudelepp rääkis tänases «Postimehe päevaintervjuus» naiste osakaalust Eesti poliitikas ning sellest, miks on uue valitsuse 15 ministrist vaid kaks õrnema soo esindajad.

Uudelepa hinnangul andis aasta tagasi moodustatud vahevalitsus, kuhu kuulus lõpuks kuus naisministrit, lootust, et tulevastes valitsustes on rohem naisi, kuid nüüd see kustus. «Tekkis ootus ja lootus, et Taavi Rõivas pärast oma esimest valimisvõitu loob uue valitsuse samamoodi. Ta läks aga hoopis tagasi sinna, kus me olime,» rääkis Uudelepp.

Rääkides naiste osakaalust naaberriikide parlamentides märkis Praxise juht, et pigem sarnaneb Eesti Ida-Euroopaga kui Põhjamaadega. «Vaadates seda valitsust, mis peagi ametisse astub ja vaadates naiste protsenti parlamendis läbi aastate, siis mitte ühegi nurga alt ei lähene me Põhjamaadele. Oleme tubli Ida-Euroopa, aga mitte kõige kehvem. On riike, kus on vähem naisi poliitikas,» selgitas ta, tuues välja, et kui Eestis moodustavad naised parlamendis umbes neljandiku, siis Põhja-Euroopas on sama näitaja 40 protsendi juures.

Uudelepa sõnul peaksid erakonnad kasutama rohkem nn tõmbluku meetodit ehk valimisnimekirju, mis koosnevad vaheldumisi meestest ja naistest.

Vaata videost lisaks, mida rääkis Uudelepp sookvootidest ja sellest, kuidas kaasata poliitikasse rohkem naisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles