Postimees 1932. aastal: tikukuningas Kreugeri surma saladuse võti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Kreuger (2.03.1880-12.03.1932) oli Rootsi insener ja ettevõtja, kes kontrollis tervelt ¾ kogu maailma tikutoodangust.
Ivar Kreuger (2.03.1880-12.03.1932) oli Rootsi insener ja ettevõtja, kes kontrollis tervelt ¾ kogu maailma tikutoodangust. Foto: Wikipedia.org

Stockholmist, 7. apr. Ühenduses Kreugeri kontserni seisukorra selgitamisega on ilmsiks tulnud asjaolusid, mis heidavad valgust Rootsi tikukuninga Ivar Kreugeri enesetapmise põhjustele.

Seni oli mõistatuseks, kuidas võis see tahtejõuline mees eneselt elu võtta äriliste raskuste tõttu. Temale lähedased ei jaganud arvamist, et enesetapmist võis põhjustada enesevalitsuse kaotus ületöötamise tagajärjel.

Kreugeri surma saladuse võti on aga nüüd nähtavasti leitud. Nimelt on tema kontserni kokkuvarisemise tagajärjel ilmsiks tulnud, et Kreugeri äriraamatud on võltsitud ja nähtavasti Ivar Kreugeri enese teadmisel. Teadlik, et kontserni maksuraskustesse sattumisel tema nimele langeb ränka varju, võttis trusti juht eneselt elu.

Stockholmis mõjus pommina Inglise revisjonifirma Price & Waterhouse’i ekspertide aruanne, millest selgub, et Kreugeri kontserni bilansse on võltsitud. Kontserni äriraamatute uurimisel on Inglise eksperdid leidnud, et puudub umbes 47 miljonit krooni. Seni ei ole võidud kindlaks teha, kuhu see summa on kadunud. On aga selge, et need rahad on meelega kõrvaldatud ja selle summa kadumist on varjatud raamatute võltsimisega. Arvatakse, et raamatute võltsimine on Kreugeri enda käsul ette võetud. Ivar Kreuger, kes arvatavasti oli suur optimist äriasjus, uskus arvatavasti, et kriis möödub varsti ja et kontserni asjad saavad siis jälle korda. Kuid ta eksis selles lootuses ja arvas seepärast paremaks oma elule lõpu teha.

Piinlik mulje, mida ekspertide aruanne Rootsis tekitas, on seda suurem, et Kreugerit imetleti palju aastaid kui aususe eeskuju ja ärilist geeniust, kelle peale Rootsi õigusega võis uhke olla.

Londonis väärtuste börs reageeris rahuliselt uuele sensatsioonile Kreuger & Tolli kontserni asjus. Kursside uus tõsine langemine hoiti ära. Kreugeri väärtused langesid uuesti nominaalselt kuni 5 shillingini ja obligatsioonid 12 ½ shillingini.

PM 8.04.1932

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles