Juhtkiri: kas uus nädal toob meile kõhklusliidu?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Aus vastus pealkirjas tõstatatud küsimusele kõlab: ei tea, ehkki võimalus on eilse seisuga olemas.

Valitsuskõnelused on väldanud kuu aega, mõneski asjas öeldakse olevat kokku lepitud, kuid erilisest entusiasmist pole põhjust rääkida. Kolmikliidu valitsus ilmselt tuleb ära teha, teisi võimalusi praeguses poliitilises olukorras eriti pole. Kuid on enam kui kahtlane, et Taavi Rõivase teisest valitsusest saab nende loodetud suurte reformide tegija, millised ootused valimiste järel alanud nelja erakonna konsultatsioonidel uljalt püsti pandi.

Ajakirjanikud, kes Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ja sotsiaaldemokraatide võimukoalitsiooni sündi kajastavad, on hakanud seda Postimehe eeskujul kõhklusliiduks kutsuma. Tõepoolest, inimesed, kes päev päeva järel kinniste uste taga peetavatelt läbirääkimistelt avalikkuse ette ilmuvad, ei pakata just positiivsusest. Pigem ollakse tülpinud ja kiristatakse vastastikku hambaid.

Viimast, tuleb tunnistada, on mõnevõrra siiski vähemaks jäänud. Kui näiteks ETV iganädalases poliitikasaates «Foorum» püüdis iga osaline veel paar nädalat tagasi valijatele näidata, kuidas lubaduste eest vankumatult seistakse ja vastastikku jagati mõnigi torge, siis selle nädala saates olid teravamad nurgad silmanähtavalt maha lihvitud.

Ei saa öelda, et koalitsiooniläbirääkimistel oleks punnseis, kuid kõhklused on igal erakonnal. Keskerakonna välistanud Reformierakonnal pole partnerite osas erilist valikut. IRL ja sotsid peaksid minema valitsusse, et valimistejärgset üsna nadi seisu parandada. Mõlemad riigikogu eelmise koosseisuga võrreldes kohti kaotanud erakonnad langesid ka sel nädalal avalikkuse ette jõudnud TNS Emori populaarsuse reitingu tabelis. IRL kukkus seejuures koguni Vabaerakonnast allapoole.

Samas on ka selge, et kui koalitsioonilepe, mille sisust pole avalikkusel seni erilist aimu, portfellide jaotus ja muud aspektid muutuvad liiga oravate dikteerituiks, võivad kahe väiksema venna volikogud nurisema hakata. Pealegi peab ju IRLi poolelt kõnelusi ametist lahkuv esimees Urmas Reinsalu ja ka Sven Mikseri positsioon sotsiaaldemokraatide juhina pole päris kindel. Samuti tuleb meenutada, et tuleva aasta augustis seisavad ees presidendivalimised ning siin võidakse poliitiline malelaud ümber mängida.

Olukorras, kus ükski osaline ei saa teisi jõulisemalt survestada, ega ilmselt ka kaheteistkümnendal tunnil lauast lahkuda, tekitab ka valmiv koalitsioonilepe avalikkuses kõhklusi. Eriti just ootuste tõttu, mis valimiste eel uuele valitsusele pandi. Võimalik, et need on alusetud. Aga elame-näeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles