Argo Ideon: poliitik ja tema köök

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: PEETER LANGOVITS/PM

Briti parlamendivalimisteni on veel enam kui kuu aega, ent kampaanias on juba täishoog sees. Kui Eestis olid olulised julgeolek, maksud ja palgavaesus, siis Ühendkuningriigis on hetkel tähtis valimisteema opositsiooniliste leiboristide juhi Ed Milibandi köök.

BBC filmis opositsiooniliidrit ühes abikaasa Justine’iga nende Londoni majas, mitte just luksuslikus köögis püstijalu teed joomas. Ruum näeb tõesti välja tagasihoidlik, umbes kutsekooli ühiselamu stiilis: kaunistusteta seinad, taburet, plastist mustapesukorv.

Meedia hakkas kohe kahtlustama, et Miliband näitas oma elustiili kaamera ees spetsiaalselt spartalikuna, kuna tegelikult on majas allkorrusel veel teinegi köök. Leiboristide juht teatas seepeale, et just BBCs näidatud ruum on see, mida nad tegelikkuses köögina kasutavad.

Köögiteema hakkas aga elama omaenese elu. Kõmulehes Daily Mail kirjutas kolumnist Sarah Vine (juhtumisi Briti valitsevate konservatiivide parlamendifraktsiooni juhi abikaasa), et tal hakkab kahju Milibandist, kes selles «väikeses mahajäetud köögis» peab sinivalgetriibulisest tassist teed rüüpama, ning tal tekkis lausa tahtmine mehele vähemalt karp kodus tehtud küpsiseid viia.

Muidugi, ei ole midagi halba tagasihoidlikus köögis, märkis Vine, sest temal endalgi olevat pliidil mõned nupud puudu ning ahi ajab suitsu sisse. Kuid ikkagi, Milibandi köök näeb välja umbes sama plass nagu mõni Minski paneelkorrusmaja.

Mispeale tõi teine väljaanne Private Eye irooniliselt esile, et Milibandi kööki Minskiga võrrelnud Sarah Vine’i poliitikust abikaasa on nende ühise kodu sisustamiseks esitanud maksumaksjale kümnete tuhandete naelsterlingite eest arveid saadikuile lubatud teise kodu pidamiseks ja sisustamiseks, sealhulgas kohvilaua, söögitoa toolide, külmiku ja (ilmselt kõigi nuppudega) ahju eest.

Milibandi köögi teema jõudis ka alamkotta, kus konservatiivist Briti rahandusminister George Osborne valjude naerupahvakute saatel kõneles interneti uusimaist edusammudest: «Kui näiteks kellelgi – absurdne näide – on kaks kööki, siis saab ta mõlemat külmkappi juhtida ühest ja samast mobiiltelefonist.»

Lõppenud nädalal avanes BBC vaatajail - vaevalt küll, et juhuslikult - võimalus kiigata ka peaminister David Cameroni kööki, kus telekanali reporter vaheldumisi esitas konservatiivide liidrile küsimusi poliitikast ja lõikas ühes temaga salatit. Kõik said veenduda, et Cameroni köök on päris mõnusalt sisustatud ning et väike maapood, kus ta liha ostmas käib, müüb nii küpsetamisvalmis kana kui toorvorstikesi.

Ei meenu, et mõne poliitiku köök oleks Eestis valimisteemaks kerkinud, viimati viis üks telejaam saadikuks ihalejaid hoopis külma kätte metsa, kus nad pidid sprotikarbist õlilampi valmistama. Seega on (vähemalt näiliselt) kasinalt hakkama saamise idu ka meie poliitikasse istutatud.

Vastupidise näitena võib aga tuua Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakise hiljutise fotosessiooni elustiiliajakirjas Paris Match, kus vaeste eest võitleja poseeris oma Ateena kodus mõnusal terrassil ühes Akropoli vaate, päikese, kauni abikaasa ja valge veiniga. Osa vasakradikaalse Syriza toetajaid oli sellisest klantsi- ja glamuuriplahvatusest lausa veidike üllatunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles