Jaanus Piirsalu: peaasi, et relvad jääksid rindele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Piirsalu
Jaanus Piirsalu Foto: Peeter Langovits

Ukraina pääses eile väga ohtlikust sisepoliitilisest olukorrast. Üks Ukraina mõjukaimaid oligarhe, Dnipropetrovski kuberner Igor Kolomoiski ja tema lähikond keeldusid sisuliselt mitu päeva allumast riigi presidendile ja parlamendile.

Juba tekkisid jutud, et Ukraina suuruselt neljandas linnas Dnipropetrovskis kuulutatakse ka välja oma vabariik, mis oli muidugi teadlik bluff. Seda juttu levitasid aktiivselt just Venemaaga ja Donbassi separatistidega seotud infokanalid. Aga see oli hea näide, kuidas Vene propaganda üritab iga väiksematki konfliktiolukorda Ukraina sees ära kasutada paadi kõigutamiseks, nagu venelased ise sellist tegevust nimetavad.

Palju tõsisem oli oht Ukraina majandusele, kui konflikt Ukraina riiklike naftaettevõtete rahavoogude kontrollimise pärast oleks tõepoolest üle kasvanud relvastatud konfliktiks, nagu vahepeal korraks juba paistis. Ukraina niigi kuristiku serval majandusele oleks see tähendanud katastroofi. Ma ei räägi üldse IMFi abist, vaid kasvõi sellest, et Kolomoiskile kuulub üks Ukraina suurimaid panku Privat-pank. Kui Kolomoiski kõrvaldamise käigus oleks ohvriks langenud ka see pank, oleks Ukraina kogu finantssüsteem võinud kokku variseda.

Praeguses sõjaolukorras ning Euroopa teravdatud tähelepanu all oli see Ukrainale muidugi  häbiväärne lugu, mille peale Kremlis plaksutati mõistagi käsi ja hüpati rõõmust õhku.

Kuid sellel konfliktil on veel üks tahk. Kiievis inimestega rääkides tajusin, et nii mõnedki võtsid sellist tegevust peaaegu normaalsena – et kuidas sa siis veel oma õigusi kaitsed kui mitte jõuga?

See tuletas mulle meelde hiljutise vestluse Evhen Zahharoviga, kes on üks Ukraina juhtivaid inimõiguslasi.

Zahharovi meelest on järjest selgemalt tunda, kuidas Ukraina ühiskond radikaliseerub. «Pärast Maidani tekkis väga paljudel inimestel pettearusaam, et jõu, vägivalla abil on võimalik lahendada oma probleeme,» rääkis Zahharov.

Zahharovi väitel on Ukraina ühiskonnas silmanähtavalt kasvanud vägivald, ning mis kõige hullem, üha rohkem inimesi kiidab selle heaks. Vägivalla heakskiitmise all ei pidanud Zahharov silmas ainult rindel toimuvat, vaid vägivalda ka igapäevaelus. See omakorda seostub otseselt asjaoluga, et Donbassi rindelt naaseb tagasi koju järjest rohkem sõdureid. «Ka nemad toovad ühiskonda suhtumist, et vaenlasega – mitte ainult vaenlasega Donbassis, vaid ükskõik millise vaenlasega – pole mõtet rääkida, vaid tuleb ainult tegutseda. See on väga ohtlik tendents, sest väga lihtne on nii kuulutada kedagi rahvavaenlaseks,» ütles Zahharov.

Ukrainas on liikvel liiga palju relvi ja inimeste närvid on arusaadavatel põhjustel juba aasta otsa väga pingul. Võime ainult loota, et Ukraina inimeste närvid peavad vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles