Argo Ideon: võimukõnelused on äpp

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: PEETER LANGOVITS/PM

Pole mingit põhjust, miks innovaatilises e-riigis peab valitsusliitu kokku panema iganenud analoogmeetodil, kus inimesed füüsiliselt (!) kogunevad ühes vanaaegses kivimajas. Oleks arvanud, et korduvalt erinevaid idufirma-üritusi külastanud peaminister Taavi Rõivas on juba taibanud seda lihtsat tõde. Koalitsiooniläbirääkimised on äpp, mida peaks saama alla tirida App Store’ist ja Google Playst.

See äpp sisaldab ühelt poolt andmeid Eesti riigi, tema sissetulekute, rahaliste võimaluste jne kohta (uuenevad jooksvalt vastavalt laekumisele). Teisalt on seal info võimukõnelustel osalejate, nende parlamendikohtade ning antud lubaduste kohta (viimaste maksumust hinnati juba enne valimisi). Aga mis me neist sisemistest mutreist ja hammasratastest ikka arutame. Kasutaja lihtsalt käivitab oma äpi ning optimaalne koalitsioon ongi kohe välja rehkendatud. Isegi paar põlvkonda ajast maha jäänud iPhone’l jääks arvutusvõimsust kaugelt üle.

Jääb üle otsustada, kas trükkida uue võimuleppe projekt paberile (see muidugi ei tule keskkonnakaalutlustel väga kõne alla), või kuvada seda telefoniekraanil.

Kui on tahtmist koalitsiooni kallal rohkem nikerdada, võib lisada äpile ka mõned sõrmega keritavad juhtskaalad. Rohkem/vähem sotsiaalsust, ettevõtjasõbralikkust, sootundlikkust (vaata, mis juhtub, kui palgalõhe täiesti nulli keerata), enam julgeolekut. Nagu paljudes arvutimängudes, kus luuakse kõigepealt tegelaskuju ning sa valid talle rohelised juuksed, suuremas koguses maagiat ning paremad näppamise oskused.

Võib muidugi teha ka nii, et äpp genereerib mingid erinevad variandid koalitsioonist valmis, ning sa siis liigutad neid näpuga: vasakule ära (ei) või paremale (jah), nagu Tinderis.

Et meil seda äppi veel telefonis ei ole, kõneleb vist sellest, et meie e-riik on tõepoolest loorberitele puhkama jäänud, nagu Ivar Tallo seda 8. märtsi Postimehes sedastas. Eks see avaliku sektori äpindus on ka käinud veidi üle kivide ja kändude: nii oli see 32 000-eurose Rahvakalendriga, mis ootamatult töötamise lõpetas (hiljem lubati küll asi ära parandada). Või nagu minugi telefonis leiduv Tervise Arengu Instituudi äpp Alko3memo. Kõigepealt antakse suunis, et tuleb plaanida oma nädalasse 3 või rohkem alkovaba päeva (ega selline soovitus ju väga ebamõistlikult ei kõla). Seejärel aga, kui sul juhtub nädalas olema ka näiteks 6 alkovaba päeva, siis ikkagi pahandab Alko3memo oma peremehega selle ühe päeva asjus, ning nõuab enda kokkuvõtmist. Iseendale vasturääkimine pole küll mitte nuti-, vaid rumalrakendus...

Niisiis oleks hea, kui meie tulevane koalitsiooniläbirääkimiste äpp osutub veidike kvaliteetsemaks kui need eeltoodud näited. Kui aga koalitsioonikõnelustest parajasti villand saab (nagu meie tublidel erakondadel hetkel on juhtunud), võib äpi ka lihtsalt sulgeda. Mis ta ikka niisama tiksub ja akut kulutab. Homme avame selle uuesti ning genereerime taas uusi, üha nutikamaid koalitsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles