Eerik Niiles Kross: Kremlis võib toimuda võimuvõtukatse

Eerik-Niiles Kross
, poliitik (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: A.Peegel

Julgeolekuekspert Eerik Niiles Kross (Reformierakond) annab ülevaate Vladimir Putini pildilt eemal olekuga seotud spekulatsioonidest. Ta lisab, et loomulikult võib kõik see olla külma sõja aegu meenutav konspiratsiooniteoreetikute luul, ent mööda ei tohiks selliste arengute võimalusest vaadata, isegi kui see on väike. Et midagi on Kremlis korrast ära, tundub olevat tõsi.

Kremlinoloogia on tänamatu töö, sest tõde üritatakse leida sageli teadavalt levitatava valeinfo, fabritseeritud kuulujuttude ja tsenseeritud teleuudiste kaudu. Küllalt lihtne on niiviisi kujutleda olematuid seoseid ja teha infomürast valejäreldusi.

Ometi soovitan kõigil vaatlejail väga tähelepanelikult jälgida praegu Moskvas toimuvat.

Kindalt teame, et sel nädalal ei ole president Putin avalikkuse ette ilmunud. Samuti jättis Putin ära visiidi Kasahstani, kus ta pidi kohtuma Nazarbajevi ja Lukašenkaga. Kremli kodulehel (ja Vene riiklikes telekanalites) väidetakse küll, et president kohtus teisipäeval Neenetsi ja kolmapäeval Karjala juhiga, ent mitmelt poolt on kinnitatud nagu oleks need kohtumised tegelikult aset leidnud eelmisel nädalal.

Täna on sotsiaalmeediasse ja mõnele Vene uudiseid analüüsivale kodulehele jõudnud kaks teadet, mis lisavad küsimusi Moskvas tegelikult toimuva suhtes.

Euronews kajastas uudist, et mitmesse infokanalisse on saadetud kiri «anonüümselt vene presidendi administratsiooni keskkliiniku töötajalt», mis väidab, et Putinil diagnoositi reedel insult. Mingit ametlikku kinnitust ega ka ümberlükkamist sellele teatele pole.

Samuti jõudis internetti väidetav e-kirjavahetus Vene saatkonnaga Londonis, mille järgi valitseb saatkonnas «paanika» ning kõik sõjaväeatašeed olevat kiirkorras Moskvasse kutsutud. 

President Putini kunagine nõunik Andrei Illarionov avaldas täna hommikul artikli, milles väidab et Moskvas on tõenäoliselt toimumas võimuvõtukatse. Illarionov, kes võib loomulikult ka luua kremlinoloogias tavalisi olematuid seoseid, on samas Kremli sisekliimaga üsna hästi kursis. Illarionov juhib lisaks asjaolule, et jutte Putini haigusest ilmselgelt levitatakse süsteemselt, tähelepanu kolmele uudisele. Esiteks, eile ilmus üle mitme nädala avalikkuse ette presidendi administratsiooniülem Sergei Ivanov, kes kohtus Patriarh Kirilliga. Enne seda nähti Ivanovi viimati 27. veebruaril. Teiseks, Julgeolekunõukogu kogunes Pjatigorskis selle juhi Nikolai Patruševi eesistumisel ja otsustas tugevdada võitlust terrorismi ja ektremismisga. Istungil viibis ka Ramzan Kadõrov, kellelt Illarionovi sõnul «Patrušev võttis vastu kapitulatsiooni». Kolmandaks, mitmed vene väljaanded ja erinevad kuulujutud räägivad Rosnefti juhi Igor Setšini, siseminister Kolokoltsevi kohesest pensionile minekust ja peaminister Medvedjevi väljavahetamisplaanist Sergei Ivanovi vastu.

Vene opositsiooni ringkondadest kostub teooria, et Nemtsovi mõrva korraldasid Kremli silovikud Putini ja Kadõrovi diskrediteerimiseks. Plaan olevat Putin auti mängida, Ivanov peaministriks teha ja seejärel president välja vahetada. Edasi alustada rünnakut Ukrainas ja siseriiklikke karistusoperatsioone.

Samas ennustatakse, et ilma Putinita ei suudeta süsteemi töös hoida ja järgneda võivad ettearvamatud arengud.

Loomulikult võib kõik see olla külma sõja aegu meenutav konspiratsiooniteoreetikute luul. Ent päriselt mööda ei tohiks selliste arengute võimalusest vaadata, isegi kui see on väike. Et midagi on Kremlis korrast ära tundub olevat tõsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles