Reedel Õpetajate Lehes: laste kainestustoad, elust pärast rohelisi, e-Eesti müüdist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht 13. märtsil
Õpetajate Leht 13. märtsil Foto: Õpetaja Leht

Reedel saab Õpetajate Lehest lugeda:

Nõmme laste turvakeskuses avati laste kainestustoad

10. märtsil alustas siseministeerium programmi «Tark vanem» raames üle-eestilist teavituskampaaniat, mille eesmärk on õpetada koolieelikute ja algklassilaste vanematele, kuidas oma lapsi alkoholist ja teistest meelemürkidest eemal hoida.

Korvpall või raamat, selles on küsimus

Lastele meeldib endiselt lugeda, aga paljudel kooliraamatukogudel ei ole neile uudisteoseid pakkuda, sest nende ostuks napib raha. Kooliti on erinev nii õppevahendite soetamiseks määratud raha kasutamine kui ka omavalitsuste toetus. Mõni kool saab uute raamatute muretsemiseks linnalt või vallalt mitu tuhat eurot, enamik aga mitte sentigi.

E-Eesti müüt

Kirjanik Jürgen Rooste kirjutab «Elamusaastast», kooliraamatukogudest, kohustuslikust kirjandusest ja e-raamatukogust.

Kool ja kandidaat

Poliitiku võib lubada kooli ja võib jätta ka kooli ukse taha. Tähtis on see, et koolijuht ja õpetajad lähtuksid oma otsustes laste ja õppetöö, mitte poliitikute või iseenda huvidest, kirjutab Õpetajate Lehe peatoimetaja Kalle Muuli.

Elu pärast rohelisi

«Keskkonnateadlikke ja vähemalt tükati roheliselt mõtlevaid saadikuid leiame pea igast erakonnast, ent üheski erakonnas tervikuna pole rohelised teemad tähtsuse pingerea tipus,» kirjutab kolumnist Kaarel Tarand.

Eesti ‒ Baltimaade tunnustamata kangelane

«Eesti kõrge koht PISA edetabelis ei ole taasiseseisvumise järgse hariduspoliitika tulemus,» kirjutab USA haridusteadlane Marc Tucker. «Pigem on selle põhjus aastasadade jooksul toimunud poliitiline, sotsiaalne ja hariduslik areng.»

Teeme tunni huvitavaks!

Õpitoodete võistlus «Teeme tunni huvitavaks!» kujunes üle ootuste edukaks. Kokku esitati 94 tööd, mille hulgas oli päris uusi, uuendatud vanu, ainult ühele õppeainele, aga ka lõimingule keskendunud töid. Palju oli ka tehnoloogia rakendamisele suunatud õpitooteid. Eduko büroo juhataja Tiina Anspal tutvustab auhinna saanud töid.

Poliitilised skandaalid: tule teadus appi!

Tallinna ülikooli teadusnädal 9.–13. märtsini algas ajutreeningu, tuleviku energiate ja poliitiliste skandaalide temaatika avamisega. Õpetajate Lehe ajakirjanik Karl Kello kirjutab politoloogiadoktori Mari-Liis Jakobsoni ettekandest «Kuidas tekivad poliitilised skandaalid ja kuidas teadus neid lahendada aitab?».

Kui palju aitab «Noor meister» noortel kooli valida?

6. ja 7. märtsil toimus Tallinnas kutsehariduse mess «Noor meister», kus nii õpilased kui ka täiskasvanud said tutvuda kutsekoolides pakutavaga

Maardu ainsasse eesti lasteaeda on palju soovijaid

«Peamine põhjus, miks paljud muukeelsed vanemad lapse eestikeelsesse lasteaeda panevad, on soov, et laps õpiks ära eesti keele ja tal oleks tulevikus lihtsam hakkama saada,» kinnitab Maardu Sipsiku lasteaia direktor Kristiine Juuse. Lasteaias käib 195 last, neist 40 protsenti on muu- või kakskeelsete perede lapsed, kellest enamik läheb eesti kooli.

Stockholmi eesti kool sai 70

Sel nädalal tähistas Stockholmi eesti kool oma 70 aasta juubelit. Õpetajate Leht avaldab sel puhul Stockholmi Eesti Päevalehe peatoimetaja Tiina Pintsaare intervjuu 23 aastat koolidirektori ametis olnud Jaan Seimiga.

Otsige märgiga lasteraamatuid!

Raamatuküljel heidab Mari Klein pilgu sellele, mismoodi saavad lasteraamatud endale tunnustusmärgi, vaatab tagasi keeletoimetamise 85. aastapäeva seminarile ning tutvustab uut lasteluulekogumikku ja emakeelepäeva sündmusi.

Kus on nunnad ehk Kuidas Viimsi koolis pühapäeval viis tundi muusikaliproovi tehti

Millise Eesti teatri repertuaari on kuulunud näiteks «Helisev muusika», «Mary Poppins», «Džässis ainult tüdrukud», «Grease», «West Side Story»? Õige vastus on Viimsi kooliteater. Märtsis tähistatakse «Heliseva muusika» esietendusega 20 aasta möödumist selle muusikali esmalavastusest Viimsi kooliteatris.

VAT Teatris surfatakse netilainel

2013. aastal esietendus VAT Teatris noortelavastus «Netis sündinud». Projekt oli harukordne, sest loo sündi kaasati suur hulk koolinoori. Nüüd on VAT-is tõusmas teine netilaine – publiku ette jõuab lavastus «Estonian hikikomori» ning üleeuroopalise teatrivõrgustiku Platform Shift+ raames arendatakse uute noortelavastuste loomiseks taas koostööd noortega, kirjutab VAT Teatri dramaturg Mihkel Seeder.

Kes siis kooli ajal kiriku aias õunaraksus ei käinud!

Väikese koha, nagu Maarja-Magdaleena võlu on see, et ühes peres saab oma kooli sünnipäeva tähistada neli põlve korraga. Meenutatakse, kui kõva kord vanavanaema ajal koolis oli, kuidas vanaema kiriku aias õunaraksus käis ja kuidas ema kooli keldrist kompotti näppas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles