Hendrik Alla: reeglite rikkumine

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pertti Kurikan Nimipäivät - «Aina mun pitää»
Pertti Kurikan Nimipäivät - «Aina mun pitää» Foto: Youtube

Soome saadab Eurovisioonile vaimupuudega meeste punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN). Soome on juba võitnud, sõltumata sellest, mis laulu televaatajad maikuus esimeseks hääletavad.

Miks? Seletan. Asi on reeglite rikkumises. Eurovisioon on jalgpallifinaalide ja presidendikätlemiste kõrval üks vaadatuimaid teleülekandeid. Muutuste ja arenguta oleksime ammu festivali soojussurma näinud.

Aga ikka on inimesi, kes ei talu muutusi. Uus ja erinev hirmutab, olgu need 2006. aasta Soome maskidega rokkarid või Austria mullune kleidis mees. PKN laulab end rutiinist vabaks, nende pooleteiseminutiline ja 79 sõnast koosnev sõnum kõlab: «Miks pean ma tegelema nende nüride asjadega!?»

PKN teeb muusikat siiralt, mida ei saa öelda paljude Eurovisiooni-karussellis tiirlevate viimse kui veerandtooni ja ripsmekarvani produtseeritud toodete kohta. PKN meeste elu ei ole muide eriline meelakkumine, aga nad oskavad ahistavate asjadega toime tulla.

Tüüpilised ahistavad asjad on need, kelle meelest on häbiasi, et neist erineva mõttetegevusega inimesed tuleks kappi kinni panna. Nende jaoks mingid oma lauluvõistlused teha, nad silma alt ära sokutada, et poleks ohtugi teadvustada endale, et sinu vaatetorust väljaspool on teistsuguseid inimesi ja asju.

PKN vailiti Soomes Eurovisioonile meie Eesti lauluga sarnaneval lauluvõistlusel, kus otsustavaks saab rahvahääletus. Soome proffide žürii meelest vääris PKN vaid neljandat kohta. Rahva toetus ei ole eriline ime, sest Soomes on aastakümnetepikkune pungitraditsioon. Praeguseks 35 aastat tegutsenud gruppi Terveet Kädet peetakse maailma hard core pungi skeenel kultusbändiks, mis teretulnud Las Vegase ja New Yorgi lavadel. 1989. aastal andis soomlaste Stupido Twins välja JMKE «Tere, perestroika». Soomlast pungiga ei ehmata.

Mida teeb Lordi ja PKN Eurovisioonile saatmine Soome kuvandiga Euroopas? Kas näitab, et sealt tuleb vaid kolle ja hullukesi? Või et tegemist on vaba põhjamaise riigiga, kes kohtleb kõiki oma ühiskonna liikmeid võrdsetena?

Oleks meil 2001. aastal eurolaulu valimisel rahvahääletus olnud, ei oleks Dave Benton koos Tanel Padariga šanssi saanud. On ju Benton mustanahaline ja oli ühtlasi esinemise ajal üks vanemaid eurolavale astunud lauljaid. «Eesti laulul», kus osaleja valib rahvas, oli meil võimalus tasapaksust taustast erineda Winny Puhhiga. Isegi Super Hot Cosmos Blues Bandi oleks Eurovisioonil paremini märgatud kui Tanja Mihhailova professionaalset, kuid eelmise aasta võidulaulu kahvatut koopiat.

Te ütlete nüüd, et Leto Svet. Aga see ei loe, sest need vennad läksid oma ülbet üleolekut demonstreerima,  mitte rõõmsalt muusikapeol osalema, nagu PKN. Veenduge ise, 2012 tehti bändist dokumentaalfilm «Pungi sündroom», mida saab ja tasub vaadata veebis Vimeo portaalis.

Me võtame Eurovisiooni ja iseennast liiga tõsiselt. Ei saa veel üle murest, mida elevant küll eestlasest mõtleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles