Andrus Karnau: riigireformi partei

Andrus Karnau
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Kui ma nüüd õigesti olen asjadest aru saanud, siis pidi viimasteks parlamendivalimisteks sündima veel üks partei. Ma ei tea, kas sel nime üldse oli välja mõeldud. Nimetame ta siis Riigireformiparteiks. Erakonna esimeheks pidi saama endine Eesti Panga nõukogu juht Jaan Männik. Õigupoolest oli ka teisi nimesid kaalumisel, aga need ütlesid ära. Siis pidi saama Männik ja lõpuks ei saanudki parteid.

Mis sellest parteihakatisest jäi, oli riigireformi ideoloogia. Võib-olla ideoloogia ei olegi õige sõna, täpsem oleks programm. Mõnusalt populistlik programm, millel oleks olnud lootust koguda valitsuses pettunud valijate hääli. Nagu umbes «Aru pähe!» või «On aeg!». Ega ärimeestest, kes oma parteist unistasid, ka väga palju teada ei ole. Advokaat Jüri Raidla oli nende peamine kõneisik.

Mida siis Raidla lubas? Riigikogu vähendamist 30 liikme võrra, riigiametnike koondamist 15 protsendi võrra ja haldusreformi, kus maakondadest saab üks omavalitsus. Mõned käremeelsemad arvasid, et 15 protsenti on vähe, vaja vähemalt 25 protsenti ametnikke vähemaks tõmmata. Menukas oli ka lubadus, et senisest rohkem oleks vaja kasutada referendumit. Pisut keerulisem oli seisukoht, et peaministri volitusi tuleks teiste ministrite arvelt suurendada. Selleks tuli kasvatada peaministri kantseleid. Kuidas kantselei suurendamine käib kokku üldise arusaamaga riigiametnike vähendamisest? Seda kiuslikku küsimust ei taibanud enam keegi küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles