Peeter Langovits: kaks valikut, üks tee

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Eesti Vabariigi aastapäeval 1990. aastal algas Eesti Vabariigi Kodanike Peakomitee eestvedamisel Eesti Kongressi valimine. Vaatamata asjaolule, et mitte igal pool ei lubanud kohalikud võimud selleks ruume kasutada, suudeti üle riigi luua 519 valimispunkti. Valimispunkte kaunistati isamaaliste loosungite ja sinimustvalgete lippudega.

Osavõtt valimistest oli suur, ametlike andmete põhjal osales 557 163 Eesti Vabariigi kodanikku ja 34 345 kodakondsuse taotlejat. Kõige enam saadikukohti Eesti Kongressi said Eesti Muinsuskaitse Seltsi, Rahvarinde, ERSP ja ka EKP liikmed. 11.-12. märtsil toimus Estonia kontserdimajas Eesti Kongressi I istungjärk, millel osales 529 delegaati. Seitsmele saadikule ei antud N. Liitu sissesõiduks viisat. Juhtorganiks saanud Eesti Komitee valis esimeheks Tunne Kelami. Eesti Kongress sai laialdast vastukaja kogu maailmas ning tehti ulatuslik plaan Eesti Vabariigi faktilise iseseisvuse taastamiseks. Peeti vajalikuks teha  üleminekuperioodil koostööd ENSV ülemnõukoguga ja omavalitsustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles