Toomas Vaks: e-tiiger 2015

, Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektori asetäitja küberturvalisuse alal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Veel aasta-kaks tagasi kiputi aeg-ajalt rääkima sellest, kuidas Eesti digitiiger on surnud. Praeguseks on laia kõlapinda saanud aga näiteks e-residentsuse temaatika, mis tundub olevat andnud uut hingamist Eesti üldistele püüdlustele e-innovatsiooni alal. Surevast tiigrist enam nii väga ei räägita. Kindlasti on e-residentsuse laadsed suured ettevõtmised kasulikud selleks, et tukkuvat initsiatiivikust äratada.

Mullu detsembris avaldas Rahvusvaheline Telekommunikatsiooni Liit (ITU) oma esimese globaalse küberturvalisuse indeksi (GSI) raporti1. Tegemist on maailmas ühe esimese katsega kaardistada riigiti küberturvalisuse taset. Eesti saavutas küberturvalisuse tabelis 8.–14. koha. Tabeli eesotsas on Ameerika Ühendriigid, Kanada ja Austraalia. Euroopa riikide arvestuses oleme Norra järel teised, samal tasemel Saksamaa ja Ühendkuningriigiga. Seega, üldpilt on väga hea.

ITU globaalne küberturvalisuse indeks põhineb 17 indikaatoril, mis mõõdavad seda, kas teatud regulatsioonid on riigis kehtestatud, kas riigi õiguslik ning organisatoorne keskkond arvestab reglementeeritud tasemel küberturvalisuse teemadega. See puudutab nii seadusandlikku valdkonda kui ka tehnilist ettevalmistust, organisatoorseid meetmeid, küberturvalisuse võimearenduse süstemaatilisust ja koostööd nii riigis sees kui rahvusvahelisel tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles