Joosep Tiks: Savisaare ja Rõivase debatt oli valimiste kõige kummalisem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Tiks
Joosep Tiks Foto: Erakogu

Eile Kuku raadio saates Valimisstuudio» toimunud Keskerakonna juhi, Tallinna linnapea Edgar Savisaare ja Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase debatt oli valimiseelsetest kõige kummalisem, kirjutab Joosep Tiks Eesti Väitlusseltsist.

Kuku raadios toimunud sõnasõja tulemusena võitis absurdihuumorit otsinud raadiokuulaja. Jäägitult iga küsimus kaldus vastustes kõrvale. Näiteks:

1. Mis on mõlema erakonna kõige olulisem valimislubadus? Veerand tundi hiljem jõudsin järeldusele, et Reformierakonna jaoks Keskerakond valitsusest eemal hoida ja Keskerakonnale kellegagi koalitsioon teha.

2. Pensioni tõstmine. Mõlemad tõstaksid. Siis põimis Savisaar kähku sisse, et riik peaks matusetoetust maksma. Rõivase vastusele, et juba maksabki, süüdistas oponent teda valetamises. Uurisin hiljem internetist järgi – 1. jaanuar 2015 saab iga toimetulekutoetust saanud eraisik 250 eurot matusetoetust.

Mõlemad osavõtjad olid oma iseloomu lahingusse võtnud ja ei häbenenud seda kasutada. Rõivase viisakas retooriline värvivaesus mõjus veenvalt Savisaare paranoilise hoiaku kõrval. Seda ka esimese 15 minuti jooksul, mil debatti saanuks kasutada argumentum ad hominem õpetamisel. Vähemalt olid Rõivase seisukohad, miks ta Keskerakonnaga koostööd ei tee, põhjendatud.

Peamiseks sisuliseks küsimusekohaks kerkis debatis miinimumpalk. Tekkis tugev lahkheli selles, kas riik peaks jõulisemalt tööjõuturgu sekkuma või mitte. Rõivas kasutas oma pagasis statistikat praeguse liberaalse ettevõtjasõbraliku poliitika toetamiseks. Savisaar heitis ette, et see turg ei paranda end iseenesest ning toetas oma ideed 1000-eurosest miinimumpalgast näitega, kuidas Keskerakond on juba suutnud hakkama saada tasuta ühistranspordiga ja Tallinna linna pangaga.

Tallinna meeri seisukohtade kokkuvõte oleks lühidalt: riigis on kõik valesti, saatejuht on kallutatud, Rosimannus kõigutab statistikat, tööinimesele on palka vaja, Rõivas valetab. Mõnes mõttes võiks tunnustada, kuna ta tõstis debati põhiküsimused, olgu selleks eestimeelsus või meetodid rahva jõukuse tõstmiseks. Ent sama kiiresti jõudis ta need naeruvääristada, põhjendamata oma seisukohti, olles üleolev või pannes ritta sõnu, mis ei moodusta arusaadavat lauset (saate viimased 3 minutit).

Oletan, et ettevalmistus debatiks läks nii: Rõivas vaatas enne salvestust statistika üle ja Savisaarel oli mp3 mängijas Orelipoiss – «Võta Isiklikult» korduse peal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles