René Toomse: tegemist on odava demagoogia ja ärapanemisega

, endine luureohvitser (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Toomse
Rene Toomse Foto: Erakogu

Kes iganes auväärt kindralite arvamused kirja pani, on sellega kahjuks need tublid mehed toonud inetusse mudamaadlusesse, millel pole meie riigi julgeolekuga mingit pistmist. Tundub, et paanika kehvade tulemuste ees lähenevatel valimistel sunnib kasutusele võtma järjest meeleheitlikumaid meetodeid ja kahjuks ei säästeta sellest ka oma ekspertide mainet. Antud «analüüs» on kahjuks Reformierakonna kurb näide iseendale jalga tulistamisest.

Kaitsekulude tõstmine 2%-ni, koostöö NATO ja ELiga, ajateenistusel põhineva reservväe püsimine on KE programmis juba alates 2005 a. Samal ajal on aastaid just Reformierakond olnud kindel palgaarmee poole lükkaja. Samuti on Reformierakond eraldanud viimase 15 aasta jooksul valitsuses olles Kaitseliidule vaid sooje sõnu, mitte piisavat reaalset tuge. Just siin avaldub skisofreenia, kuid paraku Reformierakonna seisukohtades.

USA julgeolekupoliitikat kritiseerivad artiklid kuuluvad põhiseadusliku sõnavabaduse kategooriasse, mida muuhulgas kasutatakse paljudes demokraatlikes riikides. Vt. näiteks sarnast hinnangut kindral Sir David Richards’i poolt The Independent’is 27.08.2014. Psühholoogilise kaitse varjus tundub olevat soov uue vaikiva ajastu loomisele, kus erimeelsed arvamused muutuvad süüteoks. Väga libe tee demokraatlikus riigis.

Huvitav on ka süüdistus sõja õhutamises. Keskerakond on olnud ainuke erakond, kes on tugevate diplomaatiliste lahenduste propageerija käimasolevas Ukraina konfliktis. Just kindral Laaneots oli viimases ETV julgeolekudebatis kindlat meelt, et diplomaatilised lahendused ei anna Venemaaga tulemusi, alavääristas «nõrganärviliste» Saksamaa ning Prantsusmaa pingutusi ning kirjeldas Venemaa vallutusplaane populaarteaduliku raamatu alusel (vt. al. 17:50 ja 26:15). Kumb ähvardab sõjaga?

Irvitamine erakondadevahelise kokkuleppe üle ja demagoogiline näide külmutatud Keskerakonna-Ühtse Venemaa sisutu lepingu mainimisega selles kontekstis on lihtsalt lapsik. Muide, Reformierakond võiks oma tubli liikme Ain Seppiku käest küsida tegelikke tagamaid selle lepingu osas, sest just tema oli suurim organisaator selle sõlmimisel.

Kaitseliidu ja kaitseväe ressursside ristkasutuse kritiseerimine hädaolukordades sisejulgeoleku toetuseks tuleneb kas puudulikust lugemisoskusest või peaministri jätkuvast seisukohast, et elanikkonna kaitsele pole meil tarvis mõelda. Kahetsusväärne mõlemal juhul.

Kes iganes leiab, et sise- ja välisjulgeolek ei ole omavahel seotud, läheb libedale teele. Ilmne näide on riigipiiri füüsilise kaitse kadumine Reformierakonna valitsemise ajal. Oleks ohupilti uuritud kaitseväelaste käest, poleks seda tõenäoliselt juhtunud. Rahvusvahelise riigikaitse akadeemia idee on kompetentside koostöö loomine, mitte õppeasutuste ühendamine.

Kokkuvõttes, kes iganes lugupeetud kindralite arvamusi selles «analüüsis» kasutas, on teinud karuteene nii omale, ekspertidele kui ka erakonnale.

René Toomse kandideerib riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles