Rein Veidemann: järeletegemine soovitatav

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann
Rein Veidemann Foto: Peeter Langovits

Kui räägime kultuurist, ja seejuures eesti kultuurist, siis tuleb selle alla arvata ka niisugused kultuurivormid, nagu seda on ettevõtlus- ja ärikultuur. Ei pea paika vulgaarmarksistlik tees, nagu poleks kapitalil rahvust. On, ja oi, kuidas veel on! Isegi siis, kui see kapital on kasvatamise nimel rändama läinud.

Üleilmastumise vastas seisavad rahvuslikud ja riikide huvid ning selles, sageli konfliktseks kujunevas konkurentsis, osaleb ka rahvuslik majandus. Eesti ettevõtluskultuur sündiski 19. sajandi viimasel veerandil koos eesti rahvusega. Vastsed taluperemehed olid eesti esimeseks ettevõtjate põlvkonnaks. 1930ndateks aastateks oli välja kujunenud Eesti oma ettevõtjate ja ärieliit, mille sümboliteks perekond Puhk, Johannes Lorup jmt. Oli teistsuguseidki, keda karikeeris Tammsaare Köögertalide ja Võiroosidena.

Igal juhul iseloomustab tõelist ärieliiti selle suurem hoolivus ühiskonna suhtes ja kultuurimetseenlus.

Ilmselt on see Eestiski nüüd jälle olemas või tekkimas. Paljud ettevõtjad toetavad kultuuri, panustavad selle heaks nimesildita. Tähtis on tegu ise, mitte tegija ego. Ehkki see on saadetud mõttest korda saata midagi, mis elab tegijast kauem.

Üks niisugune ettevõtja on Eesti ühe juhtivaima kommunikatsioonibüroo Corpore asutaja ja juhataja Meelis Kubits, kellel on kultuurivahenduses ja rahvadiplomaatias ette näidata mitu suuremat saavutust. 2011. aastal viis ta Tallinna kultuuriesinduse Odessasse, 2013. aastal juhatas ta kahesajast esinejast koosnevat eesti kultuuridessanti Armeenias, pälvides selle eest Armeenia riigi tunnustuse. Läinud aastal suve hakul toimus Estonia kontserdisaalis «Mister X» gala, millega pandi alus Georg Otsa mälestuse monumentaalseks jäädvustamiseks Peterburis.

Eelmisel nädalavahetusel kaks päeva Tallinnas Tondiraba jäähallis tuhande saja külalisega toimunud Corpore sünnipäevapidu teenis samu, kultuuridiplomaatilisi eesmärke. Annetustena koguti seitsekümmend tuhat eurot, millest lõviosa läheb Steinway klaveri ostmiseks, mis antakse tasuta kasutamiseks Mustpeade majas resideerivale Tallinna Filharmooniale. Toetati ka 19.–28. veebruarini Iisraeli pealinnas Tel Avivis debüteerivat Mustonenfesti.

Andres Mustonen juhatas ka sünnipäevapeo kontsertosa, mille kirsiks tordil oli Annely Peebo esinemine. Järgmisel päeval rabas publikut Venemaa ühe kuulsaima rockansambli DDT ja tema solisti Juri Sevtšuki ning Eesti rahvusmeeskoori ühine kontsert. Mustonenfesti raames sõidab RAM esinema ka Iisraeli.

Kultuurimetseenlusel on mitmeid vorme. Võib jagada loomingulisi stipendiume, toetada teatrietenduste valmimist, osta pille või kunstiteoseid. Aga võib ka osaleda kultuurisildade ehitamisel. Igasugune järeletegemine on soovitatav. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles