Oleg Staniglazov: lennureisijate broneeringuinfo süsteem tõhustab kriminaalluuret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Staniglazov
Oleg Staniglazov Foto: Siseministeerium

Mullu alustati üle 5,5 miljoni eurot maksva lennureisijate broneeringuinfo süsteemi loomist, mis lihtsustab reisivate kurjategijate tabamist, kirjutab siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna nõunik Oleg Staniglazov ministeeriumi aastaraamatus. Postimehe arvamusportaal avaldab artikli.

2014. aastal hakkas siseministeerium koostöös politsei- ja piirivalveametiga välja arendama lennureisijate broneeringuinfo süsteemi, mis lihtsustab märkimisväärselt Eesti õiguskaitseorganite tööd erinevate kuritegude uurimisel ja ennetamisel.

Siseriikliku broneeringuinfo süsteemi loomisse panustas Eesti üle 554 000 euro ning seda toetas Euroopa Komisjon üle 4 958 000 miljoni euroga, mis tähendab, et tegemist on ühe olulisema infotehnoloogilise arendusega sisejulgeoleku valdkonnas. Süsteem peaks valmima 2016. aastaks.

Lennuinfo aitab tabada narkokullereid

Lennuettevõtjad on lennureisijate broneeringuinfo andmeid töödelnud aastakümneid. Need andmed sisaldavad näiteks reisi kuupäevi, marsruuti, piletiinfot, kontaktandmeid, reisibüroo kontakte, maksevahendi kohta käivat teavet ning istekoha ja pagasi numbrit.

Reisiinfo kasutamine riigi poolt annab olulist lisaväärtust terrorismi ja raske kuritegevusega võitlemisel, tõhustab ennetustegevust, seaduserikkumiste avastamist ja uurimist ning kurjategijate vastutusele võtmist. Kui broneeriguinfot võrrelda tagaotsitavate isikute ja esemete andmebaasidega, saab selle abil paremini tõendeid koguda, tuvastada kurjategijate kaasosalisi ja paljastada kuritegelikke võrgustikke. Lennureisijate broneeringuinfo töötlemine aitab näiteks tabada narkokullereid ning võidelda inimkaubanduse, rahapesu ja terrorismiga laiemalt.

Nii politseil kui ka tolliasutustel on ette tulnud mitmeid juhtumeid, kus avastati suurel hulgal narkootikumide või salakauba üle piiri toomine, kuid tuvastati ainult osa võimalikust grupeeringust. Kui tegemist on koos liikuva rahvusvahelise kuritegeliku grupiga, saab just lennuinfo broneeringuandmete abil tuvastada isikute omavahelisi seoseid ja avastada veel rohkem kuritegusid.

Kuue aastaga tabati 131 narkokullerit

Ajavahemikul 2008 kuni 2013 on maailma erinevates riikides vahistatud kokku 131 Eestist pärit narkokullerit. Tegemist on Euroopa Liidu mõistes väikese arvuga, kuid ka meie riik on väike.

Seejuures on tähelepanuväärne, et neist üle poole ehk 55 protsenti on kinni peetud Euroopa Liidu liikmesriikide territooriumil. Kolmandates riikides on kõige rohkem isikuid kinni peetud Peruus (17), Ecuadoris (9) ning Euroopa Liidu siseselt Hispaanias (14).

See ilmestab väga hästi seda, et me ei saa rääkida ainult Euroopa Liidu suhtes kolmandate riikide lendudest, sest tihti on nii, et üks organiseeritud kuritegelik grupp tegeleb kolmandatest riikidest millegi ebaseadusliku Euroopa Liitu toomisega ja teine grupp toimetab selle siin edasi konkreetsetesse liikmesriikidesse. Broneeringuinfo analüüsimisel on võimalik välja selgitada ka inim- ja uimastikaubanduse enimkasutatud marsruudid.

Sõelale jäävad tagaotsitavad ja tundmatud kurjategijad

Broneeringuinfo abil saab välja selgitada ka isikuid, kes on eelnevalt olnud «tundmatud» ehk keda varem ei ole kahtlustatud terrorismis või rasketes kuritegudes osalemises, kuid kelle broneeringuinfo analüüs näitab, et nad võivad sellistes kuritegudes osaleda ja keda pädevad asutused peaksid seetõttu täiendavalt uurima.

Lennuinfo broneeringuandmed laiendavad oluliselt tagaotsitavate isikute leidmise võimalusi. Tagaotsitavaid tabatakse eelkõige Euroopa Liidu territooriumil, aga Euroopa vahistamismääruse väljastamiseks on sageli vajalik prokuratuurile või kohtule esitada infot selle kohta, et isik on Eestist lahkunud.

Kõigi rasketes kuritegudes tagaotsitavate kohta päringute tegemine kõigile reisiettevõtetele on aga ajamahukas ja ebaefektiivne ning kui isiku umbkaudnegi reisi aeg on teadmata, siis ei olegi sellist päringut võimalik teha. Lennuinfo broneeringuandmete operatiivne kättesaadavus selliste juhtumite puhul tõhustab seega oluliselt tagaotsitavate tabamiseks tehtavat tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles