Heldur Meerits: arutelu soorollide üle on olnud liiga emotsionaalne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heldur Meerits
Heldur Meerits Foto: Liis Treimann

Ettevõtja Heldur Meerits leiab, et arutelu soorollide üle on olnud seni liiga emotsionaalne.

Kas on vahet soorollide ja soostereotüüpide vahel?

Igal juhul. See oli uus sõnastus, mis aitaks diskussiooni mõistuspärasemale alusele viia, sest siiamaani on arutelu soorollide üle liiga palju emotsioone olnud. See diskussioon pole olnud küll nii hull, nagu kooselu seaduse osas, aga anlüütilisemat lähenemist võiks rohkem olla. Ses mõttes oli Richard Villemsi ettekanne väga teretulnud.

Kas te näete, et sugupooled muutuvad sarnasemaks oma majanduskäitumiselt jne?

Mingil määral küll. Tulin äsja Istanbulist. Kui seal üritasin mõne naisteenindaja poole pöörduda, siis ta kas ise andis mind kähku üle või mõni kõrvalseisev mees haaras selle töö endale. Isegi minusugusele turistile on sellised erinevused Eesti ja Türgi igapäevaelus nähtavad.

Kui aga mõelda, et kas me muutumegi ühesooliseks, siis see on täitumatu oletus.

Kas praegune Eesti keskkond soosib pigem agressiivsemaid või pigem leplikumaid mehi?

See küsimus pole vist ainult Eesti ja ainult praeguse aja keskkonnas. On ju näiteks avaldatud arvamust, et kõik riigijuhid on kas rohkemal või vähemal määral psühhopaadid. Selleks, et kuhugi edasi jõuda on mingisugust agressiivsuse sarnast elementi vaja. Küllap üldine tsiviliseerumisprotsess nihutab meid selles suunas, et jõhkral agressiivsusel on vähem ruumi. Energia ja sihikindlus on aga need omadused, millest on kasu igas ühiskonnas, ükskõik kui viisakas ta väliselt ka ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles