Linnar Viik: soorollid on sotsiaalne konstruktsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IT-ekspert Linnar Viik
IT-ekspert Linnar Viik Foto: Peeter Langovits

IT-asjatundja Linnar Viik märkis Postimehe arvamusliidrite lõunal kõlanud ettekandeid kommenteerides, et tema jaoks on soorollid sotsiaalne konstruktsioon.

[Soorollid on] sinu, minu, meie vahel kokku lepitud. Neid tuleb väga selgelt eristada bioloogilisest soost, millest rääkis akadeemik Richard Villems. Soorollid on üks hästi paljudest muutustes olevatest stereotüüpidest. Samamoodi on ümbritsevas maailmas näiteks tekkinud stereotüüp islamiusulisest. 21. sajandil on meie silme all tekkimas meie jaoks stereotüüpne konstruktsioon – sotsiaalne, vaimne, ühiskondlik - selle kohta, milline näeb välja üks islamiusku inimene. Ja meil on suur hulk presumptsioone tema suhtes: tema käitumise, tema tõekspidamiste, tema väärtuste suhtes.

Samamoodi on meil arvamus, et milline on üks sakslane, milline on üks idaeurooplane jne. Need on riburada pidi järjest purunenud – aga teiselt poolt, mis on kõige hullem, et meie silme all, me ise taas toodame uusi stigmasid, stereotüüpe, uusi sotsiaalseid konstruktsioone, mis ei ole edasiviivad, inimväärikust või humanistlikku vaatepilti avardavad, vaid pigem neid ahistavad. See on lihtsustamine, mis paljude arvates peaks edasi viima, aga tegelikult ahistab praegusel hetkel arengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles