Investeerimispankur Kadri Vunder: Eestil on biotehnoloogia äriks väga head eeldused

Marti Aavik
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Vunder
Kadri Vunder Foto: Erakogu

Tänu Geenivaramule ja edukatele teadlastele on Eestil väga head võimalused ka biomeditsiini äri edendada, ent edu realiseerimise nimel tuleb veel õige mitu sammu astuda, rääkis biotehnoloogia ettevõtetele keskendunud Šveitsi investeerimisfirma partner Kadri Vunder usutluses Marti Aavikule.

Kui usutav on teie arvates see, et Eesti-suguses riigis oleks võimalik luua või meelitada siia suurettevõtteid, mis koos uurijatega moodustaks klastri? Kuidas võiks Eesti saada ses asjas sama edukaks kui Šveits?  

Ma arvan, et tänu Geenivaramule on see muutunud väga usutavaks. Seda vaatamata meie perifeersusele. Minu meelest on Eestis juba olemas väga huvitav kooslus.

Kui me suudame seadustega ja meie riigi tarkusega teha nii, et ettevõtted, kes tahavad meie biopanga põhjal midagi luua, peavad osaliselt midagi Eestis tegema. Andmeanalüüs hakkab tõenäoliselt küll kaasama biopanku erinevatest maadest, aga saame luua uurimisteenuseid ja hoida neid Eestis.

Eesti biopank on unikaalne seepärast, et meil on tänu vastavale seadusele võimalik tagasi minna patsiendi terviseandmeteni. See annab võimaluse teha kliinilisi uuringuid. See on meeletult suur võimalus tuua sisse ettevõtteid, kes võib-olla alustavad vaikselt ja väikselt, aga see tegevus toob kompetentsi. Sellest saavad kasu kõik meie uurimisasutused, sest õpivad neid asju tegema ja loovad kontaktid ravimifirmadega, mis omakorda aitab kaasa tulevastele uuringutele.

Näen, et kõik ülikoolid tahavad praegu oma biopankasid luua ja tegutsevad selles suunas. Eestil on võimalus, aga selle nimel tuleb praegu kiiresti tegutseda, et mitte oma eelist kaotada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles