Super-Mario tegi seda jälle

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi
Mario Draghi Foto: AP/Scanpix

Juba kolmandat korda on Euroopa Keskpanga president Mario Draghi, hüüdnimega Super-Mario, käised üles käärinud ning Euroopa päästmise enda õlule võtnud. Eelmised korrad olid kolm aastat tagasi vahetult pärast seda, kui ta oma ametipostile asus. Üldiseks imestuseks langetas ta toona järsult keskpanga baasintressi ja pakkus kommertspankadele triljon eurot odavat laenu. 2012. aasta suvel ütles ta välja kuulsaks saanud lubaduse päästa euro ükskõik mis hinnaga. Neljapäeval võttis maestro ette Euroopa majanduse päästmise, kuulutades välja enam kui triljoni euro suuruse rahatrükiprogrammi.

Tibusid loetakse sügisel ning kas programm tulemusi annab, ei tea praegu keegi. Spetsialistide arvamused on vastandlikud, aga turgudele paistab Super-Mario plaan meeldivat. Draghi väärib oma hüüdnime – võrreldes Euroopa teiste institutsioonidega on tema juhitud keskpank tõesti tegus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles