Priit Kärsna: hävitada või hoopis avalikustada – selles on küsimus!

, Vigala vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kärsna.
Priit Kärsna. Foto: PP

Vigala vallavanem Priit Kärsna leiab Postimehe arvamusportaalis riigikogu komisjonide salvestiste teemast rääkides, et hävitamise asemel tulnuks kaaluda hoopis kogu asjaajamise täiesti läbipaistvaks muutmist.

Seoses riigikogu komisjonide salvestustega tekib küsimus, et kui riigikogu otsustas seni reguleerimata valdkonda reguleerima hakata, miks tehti seda ülejala ega kaalutud alternatiivina hoopis vastupidist teed - kogu asjaajamise täiesti läbipaistvaks muutmist. See, et komisjonide istungid on kinnised, ei tähenda ju vähimalgi määral seda, et ka arutatu ja arutajad salajased on.

Üle 10 aasta tagasi Soomes kohalike omavalitsuste tööga tutvudes räägiti seal lihtsast ja selgest praktikast, mida meilgi võiks kasutada. Nimelt oli juttu, et planeeringu, õigusakti jms dokumendi välja töötamise ajal ei ole asjaajamise ega koosolekutega seotud töömaterjalid avalikud. See on vajalik, et tööprotsessis ei hakkaks keegi konkreetseid poliitikuid või ametnikke jõuliselt mõjutama, et muuta nende seisukohti.

Kui aga planeering või õigusakt jõustub, siis muutuvad avalikuks ka kõik töödokumendid alates e-kirjadest kuni töökoosolekute algmaterjalideni. See võimaldab hiljem avalikkusel aru saada, miks tehti just niisugused otsused nagu tehti. Samuti teab igaüks, et vastutab oma sõnade eest, sest kellegi seisukohad ei jää saladuseks.

Minu arvates tasuks sellist praktikat rakendada ka Eestis. Seega hävitamise asemel võiks kaaluda hoopis kõigi töödokumentide ja salvestiste avalikustamist peale töö valmimist.

----

Priit Kärsna kandideerib riigikogu valimistel Eesti Vabaerakonna nimekirjas Harju- ja Raplamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles