Noorelt õpitud

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Helde
Martti Helde Foto: Peeter Langovits

Martti Helde on 27. Oli 23, kui hakkas tegema filmi «Risttuules», mille filmiajakirjanikud sel nädalal aasta filmiks nimetasid. Verinoor mees sellise raske teema kallal nagu küüditamine on pigem erand kui reegel.

Vastupidi jälle – pigem reegel kui erand – on see, et filmitegemise võtab enda kätte üha noorem autorkond. Mihkel Ulk on 31, tema tegi aasta populaarseima filmi «Nullpunkt». «Kirsitubaka» üks autoreid Katrin Maimik on 32. Tema tegi koos Andres Maimikuga aasta kõige romantilisema filmi. Margus Paju on 31, tema tehtud «Supilinna salaseltsist» tuleb vähemalt aasta lastefilm, kui mitte enamat.

Võib vaielda, kas üle 30-aastane lavastaja on veel noor või mitte, aga asja olemust see ei muuda: eesti filmis on käsil verevahetus. Debütante, nii nooremaid, aga ka vanemaid, tuleb üha juurde. Vägisi võtavad leivakannika käest, nagu kurtis üks tunnustatud vanema põlve filmimees hiljaaegu. Loodetavasti naljaga pooleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles