Mario Draghi: rahaliit kui Euroopa lõimituse lakmus

, Euroopa Keskpanga president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

On levinud valearusaam, et euroala on rahaliit ja mitte poliitiline liit. See seisukoht näitab, kuivõrd vääriti võib mõista rahaliidu mõtet. Rahaliit saab eksisteerida vaid tänu Euroopa Liidu riikide saavutatud ulatuslikule lõimumisele ning ühisraha süvendab seda lõimumist veelgi.

Rahaliit on osutunud arvatust vastupidavamaks just seetõttu, et kahtlejad ei ole hinnanud õigesti selle poliitilisi mõõtmeid. Nad on alahinnanud sidemeid liidu liikmete vahel, seda, kui palju on koos investeeritud, ja tahet lahendada üheskoos probleeme kõige raskematel aegadel.

Siinjuures tuleb siiski tõdeda, et meie rahaliit ei ole veel täielik. Selline hinnang pandi kahe aasta eest nelja juhi aruandes (mille koostas Euroopa Ülemkogu eesistuja tihedas koostöös Euroopa Komisjoni presidendi, eurorühma eesistuja ja Euroopa Keskpanga presidendiga). Ja kuigi mõnes valdkonnas on tehtud tähtsaid edusamme, on teistes valdkondades töö veel pooleli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles