Millest on ehitatud vikerkaar või mis juhtuks, kui lehm teeks aastas vaid ühe suure puuksu?

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Kui laps sind pideva pärimisega – Mis? Kuidas? Miks? – lõplikult ära tüütab, saab talle pihku sokutada selle küsimuste-vastuste raamatu. Paraku on tänapäeval vist lihtsam järeltulija miljonile miksile vastata, kui teda paberist ja lehtede, kuid ekraanita imelikku asjandust lugema panna. Või mine tea?

Oh oleks meie lapsepõlves midagi säärast ilmunud – hulk põnevaid küsimusi koos asjalike vastustega... Aga ei ilmunud. Polnud internettigi. Sestap teadiski iga nõukogude laps, et raadio leiutas kuulus vene teadlane Popov ning sellest uudisest anti esimesena maailmale teada Marconi valmistatud raadio kaudu. Teadis sedagi, kuida õige pioneer peab käituma.

Eks teadusraamatuid ju ilmus, ka lastele, aga mitte nii lahedas formaadis – lühikeste ja selgete vastustega. Aga mis seal ikka, vähemalt lapselapsed saavad targemaks. Kui raamatut lugeda oskavad.

Aga jah, raamat on huvitav ning kasulik ka vanemale, sest laps ikka küsib, et miks mõni inimene on nahavärvilt must või et miks piss on kollane või kuidas on vikerkaar ehitatud või miks me magame või... Oskate vastata? Ja kui neile küsimustele oskate, siis kas ka järgmisele: kui lehm terve aasta jooksul ei peeretaks ja teeks siis ühe suure puuksu, kas see lennutaks ta kosmosesse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles