Unustatud Narva ehk miks ei saanud Eestist Leningradi oblastit

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Narva peaks Jaak Juskele pool honorari lisaks maksma, sest tema järjekordne kaunis ja põnev ajalooraamat ajab hamba verele ja toob piirilinna avastama nii mõnegi maarjamaalase.

Fotodel paistavad asjad teienkord palju paremad välja kui elus, nõnda ka ses raamatus. Kena vanalinn, ei hruštšovasid ega paneelmaju. Pole ka inetuid plastmassreklaame a la Coca-Cola, mis tänapäeval pehmelt öeldes silma riivavad. Nojah, fotod on sõjaeelsed. Vahetult sõjajärgsetel piltidel on varemed. Venemaa kangelaslik lennuvägi purustas kena linna ning asemeleehitatu oli kenadusest kaugel.

Aga jah, nagu kolmes eelnevaski raamatus, kus kahes on peategelane (õigemini ainus tegelane) Tallinn ja ühes Tartu, heidab autor pilgu linna kaugemasse minevikku. Räägib, mis oli ja näitab, mis alles jäi.

Kes Narvat ei tunne, sel on raske leida pidepunkte ning kirjeldatud paigad silme ees ei kangastu. Ent Eesti suuruselt kolmanda linna ajaloo saab selgeks. Ja soovi raamatust väljavõtteid teha ning uurima minna, kas Juske räägib õigust. Ju ta räägib, kuid oma silm olla ikkagi oma silm.

Tegelikult piinlik, et me oma riigi ajalugu nõnda nadilt tunneme. Huvitav, paljud meist teavad, et kahel korral võinuks Narvast saada meie kodumaa pealinn, kusjures kummalgi puhul ei elaks me Eestis?

Nimelt plaanis Rootsi kuningas 17. sajandi esimesel poolel rajada Narva riigi teine pealinn, kus ta resideerunuks igal neljandal aastal – see võinuks pikendada head rootsi aega ehk tänaseni, või mine tea.

Teisel puhul jäänuks iseseisev Eesti aga kindlasti vaid unistuseks. Kui Peeter Suur vallutanuks Põhjasõja ajal Narva esimese korraga, aastal 1700, rajanuks ta Venemaa pealinna ehk Sankt Pieter Burchi (milles pärast Peetri surma sai Sankt-Peterburg) suure tõenäosusega just sinna. Aga Peeter sai tappa ja andis 1703. aastal käsu rajada uus linn hoopis Jänesesaarele, Peterburi praegusesse kohta. Narva langes 1704. aastal ja algas mitte nii hea vene aeg. Aga tulevast Leningradi oblastit Eestist õnneks ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles