Aasta ebaõnnestumine — Eston Kohvri vangistamine

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus. Foto: TASS / Scanpix

Kui suits hajus, oli Kohver kadunud. Kapo toetusüksus oli valmis kõigeks muuks peale selle, et Venemaa poolel passivad eriväelased, kes Kohvri mõne sekundiga oma poolele veavad ja suitsukatte varjus kaovad. Nii tehti 5. septembri hommikul Võrumaal eriteenistuste maailma ajalugu.

See pidi olema üks järjekordne kohtumine korrumpeerunud FSB ametnikuga. Umbes 15-aastase töökogemusega kapo raudvara, puhtalt vene keelt kõnelev Eston Kohver pidi väärtuslikule infoallikale andma üle 5000 eurot, spionaažiks mõeldud eritehnika, edasi andma juhised ja kiiruga lahkuma.

Kohtumised agentidega on kaitsepolitsei igapäevane spetsiifika. Neid  toimub aastas sadu. Ent seekord oli olukord tavalisest komplitseeritum: üldiselt toimuvad sellised salajased kohtumised mõne lähivälisriigi nooblis viietärnihotellis. Nüüd oli kohtumispaigaks piiritsoon.

Iseenesest polnud selleski midagi täiesti erakordset, sest eriteenistused on varemgi piiritsoonis Eesti poolel kohtumisi korraldanud. Maismaad läbiva Eesti-Vene kontrolljoone salaja ületamine pole just kaelamurdev trikk. Seda teavad mõlemad pooled. Varasemad kohtumised olid toimunud aastate jooksul pealtnäha turvaliselt — mõni kohalik usaldusisik oli Venemaalt tulnud kontaktisiku otse piiri juures peale võtnud ja turvalisse kohtumispaika sõidutanud.

Nüüd oli olukord riskantsem. Kohtumine kapo palgal olnud FSB-lasega pidi toimuma kontrolljoone vahetus läheduses, kümmekond meetrit piirist Eesti poole peal. Selline oli FSB-lasest kontaktisiku soov, mida ta põhjendas enda turvalisusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles