Šenderovitš: Miks on Putin «Islamiriigi» juhist mõjukam? Tal on tuumanupp!

Viktor Šenderovitš
, väljaande Gordon koluminist, kirjanik-satiirik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvalased võidupühaparaadi proovil tuumalõhkepea kandmiseks mõeldud raketti Topol-M uudistamas.
Moskvalased võidupühaparaadi proovil tuumalõhkepea kandmiseks mõeldud raketti Topol-M uudistamas. Foto: Reuters / Scanpix

Kirjanik-satiirik ja väljaande Gordon kolumnist Viktor Šenderovitš mõtiskleb selle üle, miks mööduva aasta kahe kõige mõjukama isiku koha on agentuuri France-Presse andmetel hõivanud Vladimir Putin ja «Islamiriigi» pealik Abu Bakr al-Baghdadi. Putin edestas al-Baghdadi mõjukuselt ja seda tasub tähistada, leiab Šenderovitš.

Tihe konkurents

Vladimir Putin saavutas esimese koha maailma kõige mõjukamate isikute reitingus, mille koostas agentuur France-Presse.

Võit polnud kerge - talle hingas kuklasse Abu Bakr al-Baghdadi.

See Abu Bakr al-Baghdadi teatas «Islamiriigi» loomisest ja haaras šokeeritud inimkonna silme all kelleltki luba küsimata suured tükid Süüria ja Iraagi küljest.

Vladimir Putin Euroopale spetsialiseerununa korraldas väikse kriminaalse kalifaadi Ida-Ukraina alal ja pätsas ära Krimmi. Ja loomulikult ei unustatud seal juures sakraalsust ära (küllap, «ja me pole näpuga tehtud»).

«Islamiriigi» kümned tuhanded võitlejad ja raskerelvastus toovad hästi esile Vene Föderatsiooni relvajõudude võimalused - ses vallas ollakse enamvähem võrdsed.

Abu Bakr tappis aruandeperioodil halastusrikkalt tuhandeid šiiite, kristlasi, ja jeziide. Vladimir Putin, tegemata erilist konfessionaalset vahet, pani «Vene Ilma» nimel magama mõned tuhanded venelased ja ukrainlased. Kumb nominentidest on valanud rohkem verd, pole õnnestunud kindlaks teha, ja valiku korral seisnuks suur zhürii raske ülesande ees. Otse öeldes - kärss kärsa kõrval kulgesid Vladimir Putin ja Abu Bakr!

Ent püha Korsuni (Putini aastakõne järgi Antiik-Kreekale kuulunud Hersonesi nimi iidsete venelaste jaoks - T.K.) kaitsja sai peast põrunud islamisti kätte päris finišijoonel ja - tuli esimeseks.

Ma arvan, et määravaks sai tuumanupp.

Vladimir Vladimirovitšil on see olemas, aga Abu Bakr alles töötab selle küsimuse kallal...

Seetõttu ongi Vladmir Vladimirovitš mõjukam.

Leian, et selle tähistamisega võib alustada.

Meid peab ju miskigi rõõmustama, kui dollari eest tuleb välja käia viiskümmend kaheksa rubla...

Tõlkinud Teet Korsten.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles