Rauterite maaletooja

Oliver Kund
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolonelleitnant Kalle Teras
Kolonelleitnant Kalle Teras Foto: mil.ee

Kui kolonelleitnant Kalle Teras mullu septembris Vahipataljoni ülema kohalt peastaapi siirdus, teadsid vähesed, mida ta seal tegema hakkab. Sel nädalal viis ta projektijuhina finišisse taasiseseisvunud Eesti suurima kaitsehanke: 44 rauteri CV90 ostu Hollandilt. Mõistagi oli see meeskonnatöö, kus võtmeroll ka eelmisel kaitseplaneerimise asekantsleril Ingvar Pärnamäel.

Jalaväe lahingumasinaid, millest Eesti ostujõud üle käinuks, oli palju erinevaid. Eksimisvõimalus oli suur, eriti siis, kui mängu tulevad suurriikide poliitilised ja kaitsetööstuse huvid. Piir hea tehingu ja sisuliselt vanaraua vahel on rahvusvahelisel turul sageli taotluslikult ähmane. Praegu on riike, kus Eesti ostule vaadatakse kadedusega. See ei pruukinud aga nii minna. Lätlased ostsid veebruaris brittidelt nende vanad rauterid, mille tootmist alustati 40 aastat tagasi ja erinevalt Eesti omast pani see tehing nii mõnegi analüütiku juukseid kitkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles