Tõnis Oja: Eesti Energia tuleks tükeldada

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja
Tõnis Oja Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Viimasel ajal on vähemalt kord aastas kerkinud päevakorda Eesti Energia võimalik tükeldamine. Kevadel tõstatasid selle sotsid eesotsas majandusministri Urve Paloga, kelle sõnul võiks üheks võimaluseks olla lahutatud elektri- ja õlitootmine.

Aasta varem, eelmise aasta kevadel, kirjutas toonane riigikogu majanduskomisjoni esimees Kaja Kallas, et võrdsema ettevõtluskeskkonna nimel tuleks eraldada Eesti Energia ja Elektrilevi.

Peaaegu üldse pole räägitud aga kolmandast võimalusest. Minu arvates võiks Eesti Energiast eraldada kaevandusettevõte Eesti Energia Kaevandused (endine Eesti Põlevkivi) kas osaliselt selle aktsiate avaliku müügi teel või veel parem, kaevandusfirma täielikult erastada.

See veendumus süvenes mul pärast seda, kui eelmisel nädalal sai avalikuks tüli elektrikompanii ja Viru Keemia Grupi (VKG) vahel, kus VKG süüdistab EEd nöörimises, EE aga VKGd omakorda selles, et VKG soovib neilt kahjumlikku tehingut.

Kaevandusfirma kuulumisega Eesti Energiale on kujunenud kummaline olukord, kus üks ettevõte on mingil põhjusel sunnitud ostma toorainet konkurendi käest ja konkurentsiametil kulub otsustamiseks, kas see hind on õiglane või mitte, ei tea kui palju aega.

Ega põlevkivikaevanduste riigi ja Eesti Energia omanduses hoidmisele mingit ratsionaalset põhjendust kuulda ole olnud. Niisugune olukord on kasulik küll Eesti Energiale, aga vaevalt et ka põlevkivitööstusele tervikuna.

Põlevkiviressurss kuulub riigile ning selle otstarbekat kasutamist saab ta kontrollida muude vahenditega – riik ei pea ise maavara kaevandama. VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa ütles telesaates «Kahekõne», et tegelikult ei ole nad kunagi soovinud põlevkivi kaevandamise ärisse minna, sest see on täiesti teine kompetents ning Ojamaa kaevandus on neil pigem olude sunnil.

Samuti ei peaks tegelikult põlevkivi kaevandamise vastu olema huvi Eesti Energial. Ainus motiiv on ilmselt konkurentsieelise saavutamine, mis paistab olevat ka täitunud.

Kui põlevkivikaevandus oleks iseseisev ettevõte, võiks ta põlevkivi müüa nii Eesti Energiale, VKG-le kui ka teistele soovijatele. Nii võiks tekkida põlevkivile ka mingisugune turuhind, ehkki reaalselt toimiva turuhinna tekkeks oleks vaja mitut kaevandusfirmat.

Kuigi võrreldes teiste analoogiliste ettevõtetega maailmas on Eesti Energia suhteliselt väike (soomlaste Fortumi käive on näiteks umbes viis korda suurem), on Eesti mõistes tegemist väga suure ettevõttega. Neid ettevõtteid, kelle käive ulatub miljardi euro kanti, on Eestis vaid neli – lisaks Eesti energiale Ericsson Eesti, Tallink ja kütuste hulgimüügiga tegelev Baltic International Trading.

Eraldi seisvast põlevkivikaevandusfirmast saaks umbes veerand miljardi suuruse käibega ettevõte, mis oleks samuti Eesti suuremate hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles