Lugejate valimislubadused: valimiskord ning rahamured

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millise valimislubaduse liimile läheksid sina?
Millise valimislubaduse liimile läheksid sina? Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee üleskutsele arutleda erinevate valimislubaduste üle laekunud vastustest kumab läbi rahuolematus riigivalitsemise, valimiskorra ning maksusüsteemiga.

Väga suur osa pakutud valimisloosungitest puudutas tavainimese või riigiametniku rahakotti. Näiteks pakuti lubadustena toetada rohkem tudengeid või toimetulekuraskustega perekondi.

Ka soovitati lubada rohkem riigipühasid, mis oleks mitmes mõttes kasulik - inimesed saaksid rohkem puhata ja riik hoiaks riigiametnike palkade pealt kokku. Riigiametnike palgad aga paistavad puudutavad paljusid. Nii esitati valimislubadusi, mille kohaselt tuleks riigikogu liikmete arvu poole võrra vähendada, palku kärpida ja kuluhüvitiste maksmine hoopis lõpetada.

Lugeja HK arvates võiks mõni suur erakondadest teha endale ainult ühe väikse videoklipi, kus lubavad enda asjad ära ja siis kogu valimiskampaaniale ettenähtud raha läheks mõnele heale otstarbele, näiteks heategevusele.

Paljude arvates tuleks muuta ka seadusi, näiteks valimisseadust. «Ma ei lähe valima erakonda, tahan konkreetset inimest valida. Ei ole nõus, et minu ja paljude teiste hääled lähevad nimekirjas eespool olevate Laaridele, Langidele ja Ligidele,» kirjutas üks lugeja.

Lisaks leidus arvamust, et hiljuti unarusse jäetud partnerlusseadus tuleks panna rahvahääletusele, sest ilma kõrgeima võimu kandja ehk rahvata selliseid asju ei otsustata.

Valimislubaduste hulgas leidus ka väga huvitavaid ettepanekuid. Näiteks pakkus üks lugeja valimislubaduseks «Teeme põhikooli ja gümnaasiumi õppekava ulatuses õppematerjalid veebis vabalt kättesaadavaks.»
 

Üldiselt aga loodetakse poliitikutelt rohkem tegusid ning vähem lubadusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles