Kui mehest saab sadist ja naisest räsitud vaim

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Asjakohane raamat, psühholoogiline põnevik, ajal, mil perevägivald on tõusnud Eestiski fookusesse ja siinne ühiskond hakkab aduma, et õrnema soo peksmine polegi normaalne.

Teose sissejuhatuseks ülevaade läbi ülekuulamisprotokolli, kuidas vägivaldne meesterahvas juhtunut tõlgendab. Mõistagi, tema on kannataja. Temal on olnud suhe vägivaldse naisega.

Ja siis naise versioon, raiutud päevikusse. Lugeja ees avanevad paralleelselt kaks lugu. Esimene räägib nelja aasta tagusest kirglikust armusuhtest, kus minategelane, noor ja ilus Catherine, kohtus jalusrabava Leega. Kirg muutub paraku peagi draamaks. Mehe esialgne salapärana tõlgendatav klammerdumine kasvab kiiresti kontrollimatuks tooreks ahistamiseks ja partneri alandamiseks. Armunud mehest saab sadist, kes jälitab oma ohvrit igal sammul.

Teine lugu räägib olevikust, kus hingeliselt ja kehaliselt räsitud noor naine püüab juba oma lõhutud elule uut lehekülge pöörata. See pole kaugeltki kerge naisele, kelle turvatunne on jõhkras lähisuhtes hävitatud. Traumaatlisest stressist ja hirmudest püüab ta vabaneda kontrolliva sundkäitumise kaudu, pidevalt oma ümbrust kontrollides. Hirmunud ja põgenevana, ihuüksinda ei suuda ta normaalset elu üles ehitada. Raamatu autor on siin oma noorele kangelasele ulatanud abikäe. Catherine ehk uue nimega Cathy naabriks on kolinud nägus Stuart, psühholoog, ning innustab naist oma hirmudele vastu astuma.

Kuigi tegemist on psühholoogilise põnevikuga, annab raamat hea ülevaate vägivaldse suhte kujunemisloost ja portreteerib veenvalt manipulaatori tüüpilist tegvusjoont. Soovitatav lugemisvara neile noortele, kes kohtuvad jalusrabava partneriga, kelle käitumine on salapärane ja suhe hoogne...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles