Argo Ideon: kolmkümmend kaks

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik


Eesti koht ajakirja Newsweek koostatud maailma parimate elamiskohtade edetabelis on väga hea. Eespool on jõukad lääneriigid, mõned rikkad Aasia riigid ja viis Ida-Euroopa endist kommunismimaad: Sloveenia, Tšehhi, Horvaatia, Poola ja Slovakkia – kokku 31.


Selliseid edetabeleid ei tasu küll võtta absoluutse tõena, kuid Newsweeki «Top 100» väärib siiski tähelepanu. Koostajad on võtnud aluseks olemasolevad uuringud ning neid kogunud ja kõrvutanud. Lähemal vaatlusel võlgneb Eesti oma soliidse koha eelkõige haridussüsteemile, mis saab 93 palli sajast ning tabeli seitsmenda positsiooni. Elukvaliteedi järgi on Eesti alles 42. kohal.

Suures osas on tabel ka tunnetuslikult adekvaatne. Näiteks 31. kohal olev Slovakkia näib ka Bratislava ja Tallinna tänavapildi võrdluses meist eespool, Soome 1. koht aga teeb rõõmu sellega, et lõpuks pole maailma parim standard meist sageli kaugemal kui 80 kilomeetrit ja väike laevasõit. Eesti on siiski elamiskõlblik koht, hoolimata paljudest puudujääkidest ja koduse tolmu jalgadelt pühkinud väljarändajaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles