Jurisfiktsiooni proosaressursside operatiivtöötaja argipäev

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Kirjandusdetektiivi elu minevikutulevikus pole lihtne, kui valitsev korporatsioon ta perekonna lõhub ning ühtäkki selgub, et maailm on hävimisohus.

Jasper Ffrode lood Thursday Nextist on sedavõrd absurdsed, et jäävad külge kui takjad. Loed ja ootad järgmist üllatust ega pea pettuma.

Niisiis maailm aastal 1985, aga mitte selline, nagu meie seda teame, vaid veidi teises suunas liikunud – paralleelvärk või midagi sinnakanti. Nexti abikaasa kustutati – kuigi ta ilmub unenägudesse ja temaga saab suhelda – ning jurisfiktsiooni proosaressursside operatiivtöötajana tegutsema asunud sitke neidis asub teda taastama. Selleks tuleb Edgar Allan Poe «Rongast» üks tüüp välja tuua ent seigelda ka Kafka teostes ning «Pikk-kõrv jänkude» loos. Lisaks ähvardab roosa löga maailma hävitada, toimuvad sekeldused neandertaallastega ning leitakse Shakespeare'i kadunud näidend, legendaarne «Cardenio».

Möllu on seega palju ning iga kultuurne raamatuhuviline, kel rikas fantaasiamaailm, saab naudingu osaliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles