Savvusannanaanõ

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eda Veeroja
Eda Veeroja Foto: Erakogu

Haanjamaa Mooska talu perenaise Eda Veeroja (52) eestvedamisel on võrokeste saunakombestik nüüd UNESCO vaimse pärandi nimekirjas. Mõte UNESCOni jõuda tuli just Veerojal ja tema abikaasal kuuldavasti 2008. aasta talvisel pööripäeval. Sest ajast saati on nad järjekindlalt eesmärgi suunas rühkinud.

Veeroja on kange naine – nii on ta murdnud ametkondade bürokraatlikud kammitsad ning saavutanud, et suitsusaunas suitsutatud sealiha võib ametlikult müüa. Ta on ka üks Haanja avatud suitsusaunade päevade initsiaator. Külalisi kutsutakse mitte lihtsalt suitsusauna, vaid osa saama kogu protsessist, alates kütmisest ja lõpetades vihtade tegemisega.

Mille poolest on Vana-Võrumaa suitsusaunad erilisemad kui mujalgi Eestis siinseal allesolevad suitsusaunad? Võrokeste suitsusauna juurde käib terve hulk igasuguseid kombeid. Näiteks saunast ära tulles tänatakse alati sauna, saunavaimu, kütjat ja veevedajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles