Rahvusvaheline mees

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Reinvere
Jüri Reinvere Foto: Estonian World

Ooperit ei kirjutata iga päev. Helilooja Jüri Reinvere (42) kirjutas «Peer Gynti» üle kahe aasta. Tegi ise nii muusika kui ka libreto, selja tagant vaatamas Henrik Ibseni ja Edvard Griegi kriitilised tondinäod.

Ja mitte ainult nende, tegelikult terve norra kultuuri oma, sest Peer Gynt on ikkagi tüvitekst. Sellised asjad pole niisama, nendega ei jamata. Täna see Norra Rahvusooperis esietendub.

Paar aastat tagasi valmis Reinverel ooper Sofi Oksaneni «Puhastuse» ainetel. «Peer Gynti» ja «Puhastuse» töö mahu erinevust võrdleb Reinvere ise nii: ««Puhastuse» kirjutamise ajal reisisin ikka ringi, «Peer Gynti» ajal praktiliselt mitte.»

«Peer Gynt» on lugu kadunud pojast, tema reisidest ümber maailma ja koju tagasi tulekust. Kas muutused on toimunud? Peer Gyntil seisab ees sisekaemus. Ka Reinvere on elanud Soomes, Rootsis, 2005. aastast Berliinis. Kas ka tema on Peer Gynt?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles