Neeme Korv: Igapäevased liiklustalgud

Neeme Korv
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Korv
Neeme Korv Foto: Peeter Langovits

Kui keegi äkki veel ei tea, siis liiklustalgud on päev, mil inimene saab oma liiklusohutusega seotud mure ära kurta ja ettepanekuid teha. Ning politsei mitte ainult ei analüüsi ega menetle arvuti taga, vaid läheb tänavale ja tõepoolest tegeleb teemaga. Kelle töö, selle talgud, ütles vanarahvas. Lähtudes sellest ja aluspõhimõttest, et liiklejad oleme me kõik, peaksid politsei korraldatavad liiklustalgud olema ka meie kõigi ühine asi.

Talgupäev oli seekord lõppeva nädala teisipäev. Osalejaid oli palju. Enam kui pool tuhat probleemi ühe päevaga. Ja iseenesest on see suurepärane mõte praegusaja võimalusi arvestades. Kogukonnas on jõud. Näiteks populaarne äpp nimega Waze mu nutitelefonis on reaalajas liiklusvoogude hindamisel (ummikud jmt) suurepärane abimees – info tuleb süsteemiga liitunud vabatahtlikelt.

Liiklustalgud praegusel kujul on kampaania, kuigi olemuslikult mitmekihilisem kui lihtsalt teavitus. Ning kampaania on vaid üks võimalus, kuidas hoiakuid kujundada ja liikluskultuuri parandada. Talgud talguteks, kuid oleks teretulnud, kui suudaksime omaks võtta mõtteviisi, et tegelikult oleme liikluses talgulised iga päev. Ning see ei pea loomulikult tähendama lakkamatut kampaaniaseisundit. Sellest väsid. Pigem ikka seda, et harjutad end kaasliiklejatest hoolima. Kolm näidet.

Juhid autot. Kitsas tänav, tipptund. Autode rivi venib vaikselt mõlemas suunas edasi. Korraga märkad vastutulevat sõidukit, mis soovib teha vasakpöörde. Suund sees ja seisab. Vastik lugu, sest nii peatab ta kõik enda taga tulevad autod. Hinda olukorda, pidurda oma kolonni ja kui võimalik, lase tal manööver ära teha. Sina aega ei kaota, kuid liiklus muutub sujuvamaks. Kuid mis veel olulisem – järgmine kord antakse sulle teed. Näiteks Madalmaades, muide, väga levinud liiklusviisakus.

Oled jalakäija. Porilögane november. Hallist taevast tibab midagi. Nähtavus niru. Ülekäigurajale lähenedes keskendu sellele. Ole ise aktiivne, näita, et sul on plaanis teed ületada, mitte ära tuiuta sebra servas, pilk jumal teab kus. Juhid peatuvad ja on tänulikud, et sa lähed kindla sammuga üle.

Märkad, et sinu kodulähedase kooli juures on valgusfoor rikkis. Ära jäta tee valdajale teatamata, mis sellest, kui keegi on seda juba teinud. Mis sellest, et parajasti pole ametlik liiklustalgute päev.

Oktoobri lõpuks oli meil aasta jooksul liikluses 63 hukkunud ja 1459 vigastatut. Paljud neist sattusid õnnetusse tõesti oma eksimustest, oma rumalusest. Kuid alati võib ju mõelda, et mina ei kihuta. Mina ei istu joobnuna rooli taha. Mina kannan helkurit. Kuid see on ainult üks pool ohutust liiklusest. Väikestest tähelepanekutest iseenda juures saavad alguse suured muutused. Homme on uus päev, talgulised!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles