Juhtkiri: hävitajate lend rollikonflikti piiril

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Ühest küljest võivad Reformierakonna poliittehnoloogid justkui käsi hõõruda. Ämari lennubaasis filmitud kampaaniavideo elab veebiavarustes oma elu, (uudiste)portaalides ja sotsiaalmeedias antakse turmtuld. Erakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas saab üha uuesti ja uuesti üle korrata poliitilist sõnumit julgeolekust. Teisalt peaks valitsusjuhina veel suhteliselt värske Rõivas olema poliitikuna juba piisavalt kogenud ja riigimehelik, et mõista, millal võivad poliitilised mängud ületada piire, mida nad ühes demokraatlikus õigusriigis ületada ei tohi.

Julgeoleku teemat on muidugi võimatu ületähtsustada. Samal ajal kui Venemaa relvajõud testivad taluvuspiire Arktikast Austraaliani ning Kreml mängib lääne õigusruumis demokraatiat, ise põhiõigustele sülitades, ei tohiks demokraatlik maailm oma õigusruumile ega ammugi headele tavadele hakata läbi sõrmede vaatama. Võimule pürgimise või võimu kinnistamise püüd vahenditega, mis võivad küll olla juriidiliselt seaduslikud, kuid on väärtuste tasandil kahtlased, pole riigi seisukohalt kohane valik. Isegi kui eesmärgina nähakse selle sama riigi kaitset ja hüvangut.

Ajalugu on näidanud, et «riik, see oleme meie» on olemuslikult ohtlik mõtteviis, millele lähenemine on igal juhul libe tee. Erakonna peakorter ja peaministri büroo on kaks erinevat ust, isegi kui neist käivad sisse-välja samad inimesed. Peaministri büroo ei saa tegeleda ühe erakonna esimehe valimiskampaaniaga, isegi kui jutt käib elektronkirja saatmisest või telefonikõnest. Ämari lennubaasis tehtud Reformierakonna kampaaniaklipi saamislugu testib rollikonflikti piire just sellisel lubamatul moel. Taas tuleb meelde tuletada, et poliitilist kultuuri kujundab ka see, kuidas asi välja paistab.

Kaitseväe kaasamine poliitilisse kampaaniasse on üldse põhimõtteliselt küsitav. Samasse konteksti asetub ka Reformierakonnaga liitunud kaitseväe endise juhataja Ants Laaneotsa hiljutine väljaütlemine kaitseväe praeguse juhi Riho Terrase aadressil, kui nimetas viimast «IRLi marionetiks».

President Toomas Henrik Ilves märkis eile, et ehkki Eesti riigi julgeolekuküsimused on selgelt osa meie poliitilisest debatist, on kaitsevägi ja teised julgeolekuga seotud ametkonnad depolitiseeritud, nagu kohane demokraatlikule riigile. «Seega tuleb nad hoida lahus valimiskampaania tegemisest,» ütles Ilves rahvusringhäälingu vahendusel.

«Uhkus on enne langust ja kõrkus enne komistust,» kõlab üks sageli tsiteeritud lause pühakirjast. Parteide (mitte ainult Reformierakonna) kontoreis võiks riigikogu valimiste eel üha hoogsamaid tuure võtvas poliitilise võitluse tuhinas sügavalt järele mõelda, kui valitakse eesmärkide saavutamiseks abinõusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles