Putini Austraalia-reis maailma meedias

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

The Telegraph

Peaminister Cameron süüdistas Putinit «matšonduses», kuna Venemaa president saatis rühma sõjalaevu Austraalia rannikule samal ajal, kui Brisbane’is kogunes maailma liidrite G20 grupp.

Ristleja Varjag ja kolme abilaeva saatmine manöövritele Korallimeres tekitas Austraalias vihase reaktsiooni. Peaminister Tony Abbott nimetas seda osaks Venemaa jõudemonstratsioonide kahetsusväärsest mustrist, mis, nagu näib, üritab taasluua Nõukogude Liidu kadumaläinud hiilgust.

Hr Cameron iseloomustas laevade kohalolekut kui katset projitseerida «rahvusvahelist matšondust», kuid ei pidanud seda eriti oluliseks, visates nalja: «Ma ei tundnud, et peaksin ise sõjalaeva kaasa võtma, et end G20 kohtumise ajal turvaliselt tunda, ning ma olen kindel, et Putinit ei ähvarda miski oht.» (15.11)

Sydney Morning Herald

Vene president Vladimir Putin lahkus pühapäeval, varem kahepäevaselt maailma liidrite kohtumiselt. Teda kritiseeriti Venemaa eskaleeruva agressiooni pärast Ukrainas, kuid ta lükkas tagasi väited, et tundis end olevat surve all.

Putin oli esimene riigijuht, kes pühapäeva pärastlõunal Brisbane’ist ära lendas – sel ajal kui G20 rikaste ja arenguriikide klubi viibis lõunasöögil – ning lahkus enne, kui avaldati iga-aastase kohtumise lõppkommünikee.

Austraalia meedia teatas pühapäeval, et Putin kaalus varasemat lahkumist talle osaks saanud jaheda suhtumise tõttu maailma liidrite poolt. Kuid hr Abbotti büroo kinnitas, et varasel pärastlõunal toimunud lahkumine oli kavakohane. (17.11)

Interfax

Venemaa president Vladimir Putin selgitas, miks ta ei läinud G20 liidrite tööhommikusöögile, ja palus sel teemal mitte oletusi teha.

«Et siin poleks mingeid spekulatsioone. Ma ei läinud ühisele hommikusöögile, kuid sinna jäi meie rahandusminister. Meil on siit Vladivostokki lennata üheksa tundi ja Moskvani veel üheksa. On tarvis koju jõuda ja esmaspäeval tööle minna. Ja neli-viis tundi magada,» ütles Putin pressikonverentsil Brisbane’is. (16.11)

Jevgeni Kisseljov, echo.msk.ru

Putinil on välispoliitilisel rindel asjad päris kehvad. Nii tundub mulle pärast G20 kohtumist, kust Vladimir Vladimirovitš enneaegselt lahkus. Lahkus, vaatamata kõigist tema Sancho Panza Peskovi varasematest kinnitustest, et kuuldused Putini varasemast ärasõidust on «täielik jama». Selgus, ei olnud jama. Näib, et närvid ei pidanud vastu. Ja eks olegi õigus – sellist külma vastuvõttu nagu Brisbane’is ei ole Putinile mitte kunagi mitte kusagil osaks saanud.

Obama pani Venemaa jälle ühte ritta Ebolaga kui ühe maailma ähvardavatest ohtudest. Kanada peaminister teatas: «Ma pean suruma teie kätt, kuid võin öelda ainult üht: koristage end Ukrainast ära.»

Hommikusöögil ei tahtnud keegi lääne liidritest Putiniga samas lauas istuda. (16.11)

Helsingin Sanomat

Venemaa presidendi Vladimir Putini jäine kohtlemine Austraalias Brisbane’is toimunud juhtivate tööstusriikide G20 kohtumisel oli veelgi jahedam, kui oli oodata, hindasid asjatundjad pühapäeval. Keegi ei oodanud sealt läbimurret lääne ja Venemaa suhteid rikkuvates lahkhelides Ukraina pärast, kuid ei oodatud ka, et pinged nii selgelt avalikkusele näha on.

Aleksandri instituudi kaastöötaja Hanna Smith tuletab meelde, et Venemaa presidenti peetakse rahvusvahelistel kohtumistel üldjuhul üheks tähtsamatest riigijuhtidest.

«See, et nii avalikult näidatakse välja, mis seisukohal ollakse, kõneleb tugevalt sellest, et lääs soovib sümboolselt demonstreerida, mida ta Venemaalt ootab.»

Uudisteagentuuri AFP teatel ütles Kremli-lähedase välis- ja julgeolekupoliitika nõukogu esimees Fjodor Lukjanov: «Venemaa reaktsiooni sellele võib ennustada – see on omalt poolt karmim suhtumine.»

Brookingsi instituudi kaastöötaja Lilia Ševtsova leidis, et Venemaast on saanud paaria. Lääne poolt isoleerituna satub Venemaa aga suuremasse sõltuvusse Hiinast. (16.11)

Copy

Märksõnad

Tagasi üles