Väike kosmoserobot külmal komeedil

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Umbes külmkapisuurune kosmoserobot Philae laskus sel nädalal emalaevalt Rosettalt komeedile ja inimkond võib rõõmustada veel ühe suure sammu üle kosmoses.

Õigemini maandus Philae pärast paari põrget pisut eemal paigast, kuhu ta kukkuma pidanuks, ja päikesevalgust varjab tema eest jäätunud kaljunukk, ent ta on seal ja asus puurima komeedi pinda.

Võib-olla ei õnnestu väiksel robotil tühjeneva aku tõttu avastada elu tekkimise ja vee Maale jõudmise saladusi, ent juba 6,5 miljardi kilomeetri läbimine kosmoses ja komeedile jõudmine on kumbki enneolematu teadussaavutus ning ei tasu unustada, et kosmosetehnoloogiaid arendades tuleb ikka ette avastusi, mis osutuvad hiljem kasulikuks ka Maa peal.

Reisid hoomamatus kosmoses kõditavad inimkonnas korraga nii ambitsioone kui ka puhast uudishimu, mis on üks äärmiselt edasiviiv jõud. Missioon on aidanud eredamalt särama lüüa Euroopa Kosmoseagentuuril, mis kidakeelsuse tõttu kipub sageli jääma NASA varju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles