Kuhu kaovad lapsed?

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Lene Kaaberbøl ja Agnete Friis
«Poiss kohvris»
tõlkinud  Eva Velsker
Pegasus 292 lk
Raamat Lene Kaaberbøl ja Agnete Friis «Poiss kohvris» tõlkinud Eva Velsker Pegasus 292 lk Foto: Pm

Ka Taani on patune maa, selgub. Kapitalistlik kuritegelik mülgas. Normaalses riigis ei leita pagasiruumist kohvreid, milles on poiss. Ning kui lõpuks selgub, milleks see pisike leedulane Taani saadeti, siis... Õõvastav. Õõvastav tänapäeva reaalsus.

Taani kultuuri näoraamatu lehekülg kuulutab rõõmuga, et kirjanike duo Kaaberbøl – Friis esimene krimka on saanud eestlaste lugemisvaraks. Mis näitab veel kord, et krimikirjandus on osa kultuurist. Kultuurist, mitte massikultuurist. Sest kui head raamatut loeb mass, ei vähene selle väärtus. Hiljutistel Arvo Pärdi päevadel oli tõsine tunglemine tema loomingut kuulama. Kas Pärt on nüüdsest massihelilooja?

Mida enam põhjamaisesse krimikirjandusse süüvida, seda enam võib tunnetada niinimetatud väärtkirjanduse pealiskaudsust. Üksikisiku marginaalsed mured on kõrgkultuursetes raamatutes puhutud teinekord mõistmatult suureks ja kui krimkades räägitakse tõelisest draamast, pigem tragöödiast – kusjuures tõelisest, tegelikust, reaalselt toimunust –, siis kirtsutab esteet nina: häh, jamps, suunatud madalate instinktide rahuldamisele.

Tegelikult ei taha ühiskond eriti teada, millega puutuvad kokku halastajad, näiteks kohvripoisi raamatu peategelane, pagulastega (või teiste elu hammasrataste vahele jäänutega) tegelev Punase Risti õde Nina Borg. Tema maailm on meile ilmselt vastuvõetamatu. Kusjuures ongi. Kes taluks enda kõrval naist, kes muretseb võõraste, heidikute pärast, kuid jätab aeg-ajalt hooletusse oma pere? Õnneks on talujaid.

Lapsi kaob. Paraku. Kaob igas riigis. Võib peita pea teki alla, kuid see ei päästa. Lapsed kaovad ikka. Miks? Kuhu? Kuidas? Tihtipeale ilmuvad kadunud välja mujal, kuskil kaugel. (Või... Kas Taani on meist kaugel?) Neist on saanud kaup. Nende väärtus pole enam hingeline, vaid rahaline.

Niisiis leiab Borg poisi. Kohvris. Leiab tänu inimesele, kel südametunnistus on rohkem väärt kui elu. Paraku pole poiss määratud talle. Poiss on kaubaartikkel, väärt miljon dollarit, ning müüja ei kavatse rahast loobuda, vaid peab kauba tagasi saama. Borg peab last kaitsma.

Maailmas on üks kummaline hingeseisund, mis võib samaaegselt luua ja hävitada – armastus. Kohvripoisi ostja tegi ostu armastusest, müüja müüb armastusest raha vastu, Borg püüab poissi päästa armastuses maailma vastu ning kuskil on veel armastav ema. Kõik armastavad, aga kokku saab õuduse. Kummaline küll, aga säärane meie maailm juba on.

Eelnev võib tunduda segane, aga krimka on eelkõige lugemiseks, mitte sellest kirjutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles