Juhtkiri: suur värbamishooaeg

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

See, kuidas erakonnad valimisteks oma nimekirjadesse uusi nimesid tõmbavad, on viimase paari nädala jooksul jäänud muude sündmuste varju. Mõneti teenimatult, sest mitmed neist inimestest on Eesti tulevased riigijuhid, oma valdkonna vedajad parlamendikomisjonides või ka lihtsalt värsked nimed, kelle lisandumine poliitareenile lööb veidike seisvat vett liikuma.

Kõiki kaarte pole veel lauale pandud – kandidaatide esitamine märtsivalimisteks kestab detsembrist kuni 15. jaanuarini. Seniste uudiste põhjal võib aga hinnata, et suurimat külgetõmbejõudu on selgelt demonstreerinud Reformierakond, teist-kolmandat kohta on jagamas sotsid ja IRL. Keskerakond maadleb hetkel võimetusega end värskendada.

Alustades lõpust, siis tsentristid andsid ise käest võimaluse kampaania ajaks nägu värskendada, kui Kadri Simsonit peaministrikandidaadiks ei teinud. Viimane hea uudis Keskerakonna nimekirja jaoks oli see, et riigikogu aseesimees Jüri Ratas ei lahkugi nende juurest. Võimalus siiski jääb, et Savisaare partei pole oma saaki lihtsalt veel lagedale toonud. Oleks päris üllatav, kui nad ühtki tuntud spordi- või kultuuritegelast ei suuda seekord riigikogu tooliga meelitada, ning Aivar Riisalu kaotust IRLi suunas peaks kompenseerima vaid ekskohtunik Valeri Lõõnik.

Sotsidel on mõned uudised olnud. Varem liitunud Mihkel Raud on muidugi superstaar, kuid päris hea lisandus on ka ajakirjanik Andrei Hvostov ja zooloog Aleksei Turovski. Valitsusparteina on SDE-l jätkuvalt teatud magnetism.

IRL on saanud juurde juba mainitud Riisalu, hiljuti ka endise kapo juhi Raivo Aegi, varem liitus tuntud ajakirjanik Anvar Samost. Kuid partei pidi eile vastu võtma ikka üpris tõsise hoobi, kui aseesimees Eerik-Niiles Kross ja Tallinna volikogu fraktsiooni juht Yoko Alender ühekorraga Reformierakonda üle hüppasid. Eriti Krossi puhul oli see käik välk selgest taevast – võib meenutada kasvõi seda, mis toonil peaminister Andrus Ansip mullu kohalike valimiste järel temast valitsuse pressikonverentsil kõneles. Kahe kahtlemata hea potentsiaaliga poliitiku tulevik oravaparteis on täna kõike muud kui selge, kuid IRLil on nüüd tükk tegu tõendamaks, et nad pole see laev, millelt rotid lahkuvad.

Reformi külgetõmbejõud on hetkel isegi ootamatult tugev. Kevadine – küll pooljuhuslik – panustamine partei ilme värskendamisele noore põlvkonna juhtidega oli ilmne lask kümnesse. Kui rida tuntud inimesi, keda ei saa kahtlustada rumaluses, veab ninaga õhku ja panustab (ka oma isikliku) tuleviku oravatele, räägib see isegi rohkem kui Emori reitingunumbrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles