Juhtkiri: Ukraina võit

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Pühapäeval Ukrainas toimunud parlamendivalimised läksid korda. Ehkki lõplikke tulemusi ei ole veel avaldatud (suures riigis ja keerulises olukorras võtab häältelugemine päevi), on juba nüüd selge, et valimised toimusid üldjoontes vabalt, demokraatlikult ning pluralismi väljendusena lausa eeskujulikult.

Kõige suurem probleem nende valimistega oli see, et Ukraina ei kontrolli praegu teatud osa oma territooriumist. Seetõttu ei saanud Venemaa poolt okupeeritud Krimmis ning ka mõned Luganski ja Donetski oblastis elavad inimesed parlamendivalimistel oma häält anda. Samas ei ole ju sarnane olukord tundmatu mujalgi Euroopas – näiteks Küprose parlamendis on tühjad saadikukohad, kuhu oodatakse saare türgikeelse poole esindajaid. Kuid sõda pidavas riigis demokraatlike valimiste asetleidmine on igal juhul väike ime.

Valimiste esialgsed tulemused on üheselt mõistetavad. Ukraina rahvas andis tugeva toetuse erakondadele, kes pooldavad riigi Euroopa-suunalist valikut. Paremsektor ja teised ägedamad rahvuslased pälvisid valijate hääli märksa vähem. Ülemraadasse jõuavad küll mõned teravalt rahvusmeelsed saadikud, ent tõenäoliselt ei ole neil koalitsiooni kokkupanekul erilist kaalu.

Suhteliselt tagasihoidlik oli ka endise Janukovõtši võimuga seotud opositsiooni toetus. Nemad saavad aga olema parlamendis nähtavalt esindatud, kogusid tugevamat populaarsust ida pool ning võtavad raadas ilmselt sisse klassikalise vastasrinna rolli.

Venemaa retoorika, kus Kiievit valitsevad «fašistid» ning Donetski-Luganski terroristide hüüded «huntast» kaotavad pärast äsjaseid demokraatlikke parlamendivalimisi sellegi vähese usutavuse, mis neil Ida-Ukraina elanike seas veel võis olla. Samas, vaevalt küll tuleb siin sisulist muutust, vaid Kremlile lähedased poliittehnoloogid ja ideoloogid leiavad lihtsalt mingid vähem kulunud väljendid. Venemaa on juba ette teatanud, et tunnistab ka neid «valimisi», mida Moskva toetatud separatistid peagi oma käes hoitaval alal korraldavad.

Lähemate päevade jooksul selguv lõplik Ukraina valimistulemus annab võimaluse suhteliselt kiiresti moodustada parlamendi tööorganid ja panna kokku uus valitsus.

Selle tööpõld saab olema keeruline: maa idaosas jätkuvad hoolimata «vaherahust» lahingud, riigi majandusseis pole kaugeltki kiita, samas tuleks alustada sisuliste reformidega, mis – nagu me Eesti näitel mäletame – ei kulge kusagil ilma kivide ja kändudeta.

Ent kõigi selliste ümberkorralduste aluseks, mis tulevikus peavad tagama ukrainlastele vaba ja jõuka elu omal kodumaal, saavad olla üksnes vabad ja demokraatlikud valimised. See esimene samm on nüüd tehtud. Ees on palju raskusi, kuid vaba Ukraina saab nendest üle. Слава Україні!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles