Maailm on juba kord kahtlane paik

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Nüüd, kus põhjamaade krimiromaan on vallutamas maailma ja ka Eestit, julgevad või viitsivad vähesed kirjastused piiluda niiöelda provintsi, et ehk leiab sealtki põnevat. Leiab. Mirabilia sarjas ilmus šveitslase Hansjörg Schneideri teine raamat, kus peategelaseks komissar Hunkler ning võiks ilmuda kolmaski.

Mirabilia on üle nelja kümnendi vahendanud maarahvale krimkakultuuri ning kui seda sarja poleks, jääks lugeja paljustki ilma. Mõistagi võiks raamatuid tihemini ilmuda, kord kuus näiteks, sest avastamata paiku on küllaga (kas Leedus või Lätis või Portugalis või kus iganes krimkasid ei kirjutatagi?) aga asi seegi.

Niisiis juhtub paremateski perekondades ehk Šveitsiski. Üks härrasmees on maha lastud ja konksupidi üles riputatut. Üksiku hundina tegutsev komissar Hunkler asub juhtunut uurima ning mida sügavamale kaevub, seda räpasemaks kogu lugu muutub. Pole see Šveits nii aus ja kaunis paik midagi.

Schneider krimiromaan on just säärane, nagu üks hea ja loetav krimiromaan peab olema. On sotsiaalsust, mõtteainest, põnevust, musta huumorit ja pisut ka armastust. Ühesõnaga, tegelased oleks võetud justkui elust, ja ilmselt ka sündmused, niivõrd kuivõrd. Aga maailm on juba kord selline kahtlane paik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles