Riskeeriv maksimalist Levada

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: A.Peegel

Nädala alguses šokeeris Eesti jalg­palli­üldsust kohaliku liiga valitsev meister FC Levadia, kes teatas, et on lõpetanud lepingu senise peatreeneri Igor Prinsiga.


Treenerite ja klubide koostöö lõppemises pole tegelikult midagi eriskummalist – juhul, kui tulemused oleksid viletsad. Levadia seis polnud aga sugugi halb.

Suurima rivaali FC Flora ees juhiti liigas kuue punktiga (Floral oli küll kolm mängu vähem peetud) ning väärikalt esineti ka Meistrite liiga teises eelringis, kus kaotati eelmisel aastal põhiturniiril osalenud Debrecenile üldskooriga 3:4. Mais alistati FC Flora Eesti karikasarja finaalis.

Kui vutifännid on ikka ja jälle pilanud Inglismaa suurklubi Chelsea’d ja selle venelasest omanikku Roman Abramovitši, kes tiitleid mittevõitvatele treeneritele kergekäeliselt hundipassi annab, siis igati konkurentsis püsiva Prinsi lahtilaskmisega andis FC Levadia omanik Viktor Levada silmad ette ka oma nimekale kolleegile.

Prinsi vallandamine üllatas nii jalgpallifänne kui ka alaga tihedamalt seotud inimesi. Klubi juhatuse otsus tundus kummaline ja tegelikult arvasid mõned isegi, et
Levada lihtsalt ei suutnud alla neelata mõru pilli ehk eelviimases liigavoorus tehtud 2:2 viiki igipõlise rivaali FC Floraga. Seejuures jõudis Flora viigini mängu üleajal.

Sellise versiooni uskujad unustasid aga, et Levada pole pelgalt Eesti viimaste aastate edukaima jalgpalliklubi juht. Metalli- ja kinnisvaraäris tugevalt kanda kinnitanud Levada on täiskohaga tõsine ärimees. Nii kõrge pilotaažiga ärimehed aga ei saaks ju teha otsuseid pelgalt hetkeemotsiooni ajel.

Tegelikkuses selgitaski Levada ise, et pärast juuli alguses tehtud viiki Tartu Tammekaga vestles ta Prinsiga väga pikalt ja põhjalikult ning andis tulemuste parandamiseks aega kuu lõpuni.

On teada, ja Levada on seda ka ise kinnitanud, et Levadia jalgpalliklubi elab eelkõige tulemuste saavutamise nimel. Kuna hegemoonia näis käest libisevat, võetigi vastu raske otsus ja määrati poole hooaja pealt esindusmeekonna tüüri juurde Aleksandr Puštov.

Sellest otsusest kumas läbi teinegi ärimeestele iseloomulik tunnus – riskeerimisjulgus. Paljud Eesti jalgpalliasjatundjad arvasid, et poole hooaja pealt treenerit vahetada tähendab, et võetakse tõeline risk.

Esimese tagasilöögi Levadia karikasarjast väljalangemisega juba sai, kuid sellest kaugeleulatuvate järelduste tegemine oleks vale. Ka Levada ise ei teinud äpardusest suurt numbrit, sest nagu äris, nii võib ka jalgpallis alguses ette tulla ebaõnnestumisi.

Tegelikult näitab vaid aeg, kas ärimees Levada seekordne otsus oli õige. Vaid aeg näitab ka seda, kuidas mõjub uue treeneri taktika ja filosoofia mängijatele ning kas Puštov suudab oma käekirja maksma panna.

Aeg näitab, kas Levadia liigub uute tuulte toel võimsa purjekana edusadamasse või kujuneb Puštovist tuuletakistus, mis hooaja lõpus võimsuse minetanud paadilt maha võetakse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles