Äratus Rootsi moodi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stefan Löfven
Stefan Löfven Foto: Reuters/ScanPix

Kuulujutud ja oletused, mida Stockholmi saarestikus ikkagi terve nädal otsiti, ei vaibu ilmselt niipea. Rahvalt tulnud vihjetest piisas Rootsi riigile, et alustada võimsat operatsiooni moodsate korvettide ja 200 sõjaväelase osalusel, et leida tõendeid võõrast veealusest tegevusest.

Enne septembri parlamendivalimisi huvitas kaitse- ja julgeolekupoliitika Rootsi valijaid 20 valdkonna seas kõige vähem. Nüüd tehti neile selgeks, et võõras ohustab riigi suveräänsust, ja see mõjus äratuskellana.

Riigieelarvet koostav vähemusvalitsuse juht Stefan Löfven poleks osanud unistadagi sobivamast hetkest suurendada kaitsekulutusi. Sõjaliste õppuste ja luure suurendamine Läänemerel on praegu mõistetav peaaegu kõigile. Ent tänaseni ei tea rootslased ega meie, mida või keda ikkagi otsiti. Üks on igatahes kindel: kuna paharetti ei leitud, ei saa näpuga näidata ühelegi riigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles