Margus Luik: miks valida õpetajaamet?

, Tallinna Kristiine Gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Luik.
Margus Luik. Foto: Erakogu

Tallinna Kristiine Gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Margus Luik küsib Postimehe arvamusportaalis, miks valida õpetajaamet ning vastab, et esimese emotsioonina soovitaks seda mitte teha – palk on kõrgharidusega spetsialisti kohta häbematult väike ja mainegi ei ole ühiskonnas kiita.

Üks mu kolleegidest on rahateema kohta tabavalt öelnud: «Palk võiks olla nii suur, et õpetaja raatsiks uue palitu osta!» Töötasu suurus ei ole aga selle kirjatüki teema. Oluline on leida oma kutsumus. Vaid 20 protsenti inimestest naudib oma tööd, tervelt 80 protsenti teevad seda vastumeelselt! Ausalt öeldes on kasin sissetulek ameti ainuke miinus, plusse on oluliselt rohkem!

Millised on suurimad plussid? Üks tähtsamaid asju elus on teha teistele head ning jätta maailm maha parema paigana, kui see oli meie saabudes. Ma ei tea selleks paremat ametit pedagoogi omast.

Lapsed õpivad eeskujude kaudu. Üheks suurimaks eeskujuks on noorele hea õpetaja. Pedagoog võib olla maailmaparandaja. Laste armastuse ja usalduse pälvinuna on tema võimuses kujundada meie noorsoo arvamust ning ellusuhtumist. Õpetaja saab aidata õpilasel edukalt elu olelusvõitlusse sukelduda, andes kaasa parimad võimalikud nõuanded. Need on väärtused, mida laps kannab endas terve elu. Samamoodi nagu hea õpetaja paneb lapse silmad särama, võib halb pedagoog jätta hinge parandamatu haava. See näitab kuivõrd vastutusrikas ja tähtis see amet tegelikult on!

Ei ole siiramat kiitust kui lapse tänusõnad või rõõmus pilk. Emotsioone, mida pakuvad õpilased, ei koge üheski teises ametis. Räägitakse, et inimesed, kellega päevast-päeva suhtled, kujundavad su olemust. Võib-olla just seetõttu on enamus pedagooge olemuselt rõõmsameelsed ja püsivad nooruslikuna? Laste eluenergia on nakatav!

Ükski rahasumma ei kaalu üles tõdemust, et päevast-päeva vaeva nähes ei täida me mõne kõhuka ärimehe taskuid, vaid aitame kujundada laste tulevikku, muutes sellega Eesti elu paremaks. Sarnaselt arsti, politseiniku ja tuletõrjuja ametiga on õpetaja elukutse üks ühiskonna alustalasid. Teised ametid võivad olla, aga ilma nende nelja vaalata lihtsalt ei saa!

Kallid pedagoogid, olgem uhked oma ameti üle! Pidagem meeles, et õpetajaamet on tänuväärne ning ülimalt vastutusrikas! Meie otsused kujundavad noorsugu ja seeläbi Eesti riigi tulevikku. Olgem ka edaspidi lastele heaks eeskujuks – ikka püstipäi edasi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles